Rechter Egypte zet ngo’s duimschroeven aan
De rechtbank in Caïro heeft de bevriezing van tegoeden van vijf Egyptische mensenrechtenactivisten en drie non-gouvernementele organisaties (ngo’s), die in februari door een onderzoeksrechter bevolen was, zaterdag gehandhaafd. De beslissing maakt de weg vrij voor strafrechtelijke vervolging, die voor de betrokkenen kan uitmonden in 25 jaar gevangenisstraf.
Het gaat om een vijf jaar oude zaak, waarin de ngo’s ervan worden beschuldigd geld uit het buitenland te krijgen om chaos te scheppen. Mensenrechtenorganisaties zien het als onderdeel van een campagne om vrijheden terug te draaien die werden verworven na de opstand in 2011 tegen het dertigjarige bewind van toenmalig president Hosni Mubarak.
„Wij weten van meet af aan dat deze zaak politiek is en gericht op wraak tegen de ngo’s die wandaden van de staat aan de kaak stellen”, zei Gamal Eid van het Arabisch Netwerk voor Mensenrechteninformatie, een van de getroffen organisaties.
Buitenlandse mensenrechtenorganisaties hebben het besluit van de rechter scherp veroordeeld. Volgens Sarah Leah Whitson van Human Rights Watch zijn de autoriteiten erop uit „de prominentste onafhankelijke verdedigers van de mensenrechten te elimineren”. Internationale partners van Egypte moeten zich „niet om de tuin laten leiden door repressie die is verpakt als juridische procedure”.
Philip Luther van Amnesty International sprak van „flagrant misbruik van het strafrecht om mensen te beletten zich uit te spreken tegen de snel verslechterende mensenrechtensituatie in het land”.