Europese steun voor creatieve sector
Journalisten, schrijvers en videomakers krijgen meer rechten om ervoor te zorgen dat ze eerlijk betaald worden voor hun creaties. Rechthebbenden kunnen verhaal halen als hun materiaal zonder toestemming online wordt hergebruikt.
De Europese Commissie presenteerde woensdag voorstellen rondom auteursrecht, die de „culturele sector moeten laten bloeien.” De copyrightregels worden aangepast aan de digitale tijd, aldus Brussel.
Voor uitgevers gelden voortaan soortgelijke rechten als voor filmmakers en muziekproducenten om hun product te beschermen. Ook onderzoekers, studenten, leraren, musea en archieven krijgen minder vaak te maken met beperkingen vanwege auteursrecht, is de belofte.
Voor tv- en radiozenders wordt het gemakkelijker hun programma’s in andere EU-landen te laten zien en horen. Hoewel het zogenoemde geoblocking voorlopig wel zal blijven, krijgen consumenten meer keuze, aldus de commissie.
De Europese consumentenkoepel BEUC spreekt van een belangrijke eerste stap, maar vindt dat Europeanen bijvoorbeeld sport en films ook over de grens moeten kunnen bekijken zoals thuis. De organisatie van commerciële tv-zenders in Europa vreest dat fondsen om nieuwe programma’s te maken opdrogen vanwege de voorstellen.
De Europese Uitgeversraad verwelkomt de plannen, vooral de bescherming van kwaliteitsjournalistiek. Uitgevers blijven lezers via buttons de mogelijkheid bieden om links naar nieuwsartikelen te delen. Daarmee ontzenuwt de organisatie „spookverhalen” dat het sturen van een linkje naar een krantenbericht via bijvoorbeeld Whatsapp niet meer zou mogen.
Overigens bestaat in onder meer het Europees Parlement veel verzet tegen heffingen die aan internetsites kunnen worden opgelegd als ze nieuws hergebruiken zonder toestemming.