Buitenland

Partijen Syrië onderweg naar staakt-het-vuren

De strijdende partijen in Syrië zijn in afwachting 
van een bestand dat vanavond moet ingaan. Vrijdagavond 
wisten de Russen en Amerikanen hier overeenstemming 
over te bereiken. Daarna zijn 
er nog heel wat kogels afgeschoten, maar de indruk bestaat dat veel partijen toch willen meedoen.

Redactie buitenland
12 September 2016 11:25Gewijzigd op 16 November 2020 06:26
Assad. beeld EPA
Assad. beeld EPA

Enkele rebellengroepen willen meedoen aan het akkoord, maar zijn blijkens een brief aan de Amerikaanse regering zeer sceptisch over het staakt-het-vuren. In het akkoord is niet genoeg aandacht voor belegerde gebieden in Syrië, schrijven de rebellen. Ze vinden dat alle belegerde gebieden van hulpgoederen moeten worden voorzien, zonder uitzonderingen of voorwaarden. De rebellen zijn ook bezorgd dat er geen methode is opgesteld om op naleving van het akkoord toe te zien, of sancties voor schending ervan. Zij vrezen dat de regeringstroepen de eerste zullen zijn die het bestand schenden.

De rebellen laken ook het feit dat Syrische gevechtsvliegtuigen na het ingaan van het staakt-het-vuren nog negen dagen mogen rondvliegen.

Iran is wel positief over het plan. Teheran benadrukte altijd een voorstander te zijn geweest van een staakt-het-vuren, om zo humanitaire hulp aan de bevolking mogelijk te maken. Het sjiitische Iran ondersteunt in Syrië de regering van Bashar al-Assad.

Zondag voerde het regeringsleger nog luchtaanvallen uit in Noord-Syrië. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten ligt het aantal doden zeker op honderd. In de stad Idlib kwamen zeker 58 mensen om het leven door meerdere luchtaanvallen. Meer dan 90 mensen raakten gewond, onder wie 
vrouwen en kinderen.

Israëlische gevechtsvliegtuigen bestookten zaterdag een artilleriestelling in Syrië. Eerder op de dag sloeg een granaat uit Syrië aan de Israëlische kant van de grens in.

De granaat werd afgevuurd bij gevechten tussen rivaliserende groepen in Syrië en belandde waarschijnlijk per ongeluk aan de verkeerde kant van de grens. Niemand raakte gewond, aldus het Israëlische leger. Het is niet de eerste keer dat dat scenario zich voltrekt. Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog, ruim vijf jaar geleden, zijn eerder granaten beland op de door Israël bezette Golanhoogten. Ook toen sloeg Israël vanuit de lucht terug.

De Syrische president Assad verscheen vanochtend in het openbaar ter gelegenheid van het islamitische offerfeest. Hij nam deel aan een gebedsdienst in de moskee in Daraya.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer