Stichting Dutch Baroque start meerjarenproject ”Kantata!”
De stichting Dutch Baroque van musicus Gerard de Wit is het meerjarenproject ”Kantata!” gestart. In oktober vinden in Rhenen en Dordrecht de eerste concerten plaats. Het is de bedoeling dat het cantateproject de komende jaren verder wordt uitgebouwd.
Doel van het project ”Kantata!” is de „parels” uit „de enorme schat van duizenden cantates uit de 17e en 18e eeuw” van meesters „die nooit uit de schaduw van J. S. Bach raakten, maar vaak beroemder waren dan hun collega uit Leipzig”, onder de aandacht te brengen, meldt de laatste nieuwsbrief van de stichting uit Zwijndrecht.
De musici van koor en orkest willen met het project „deze schatkamer” ontsluiten voor „een modern publiek” en zo „nieuwe wegen” bewandelen. „Om een juist inzicht in de positie van J. S. Bach als cantatecomponist te geven, wordt zijn werk tegenover werk van voorgangers en tijdgenoten geplaatst”, aldus de toelichting. „We hopen dat een minstens even belangrijk nevenverschijnsel is dat velen verrast zullen worden bij het horen van zo veel onbekende muziek. Dit doen we op een manier die de luisteraar van de 21e eeuw een beetje tegemoet komt en we houden de drempel daarom zo laag mogelijk: een haalbaar ogenblik tijdens het weekeinde, schitterende locaties, een woordje uitleg, een gezellige sfeer en boven alles prachtige muziek en een professionele uitvoering.”
De eerste twee concerten vinden plaats in de Cunerakerk in Rhenen (7 oktober) en de Augustijnenkerk in Dordrecht (8 oktober). Op het programma staat muziek van Bach en Telemann, met als thema ”Jesu meine Freude”. Uitvoerenden zijn het Dutch Baroque Orchestra & Dutch Baroque Vocal Consort onder leiding van Gerard de Wit.
Als de concerten in Rhenen en Dordrecht een succes blijken, zullen ze de start zijn van een project voor de komende jaren, aldus de stichting.
Meer informatie: www.dutchbaroque.nl
Lees ook: ”Gerard de Wit brengt een ”Messiah” die verrast” (RD 11-12-2015)
Lees ook: ”Stichting Dutch Baroque wil oude muziek authentiek uitvoeren” (20-01-2015)