Spoedoverleg Veiligheidsraad over Noord-Korea
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties beraadt zich vrijdagmiddag achter gesloten deuren op de kernproef die Noord-Korea eerder op de dag heeft uitgevoerd. De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hadden om het spoedoverleg gevraagd.
De kernproef van vrijdag was de zwaarste die Noord-Korea ooit hield. Experts in Seoul schatten de kracht op 10 kiloton, maar iets minder dan de atoombom die in 1945 op Hiroshima viel. Het stalinistische regime in Pyongyang beweert dat het nu in staat is om een raket uit te rusten met een kernkop. Pyongyang slaat daarmee tal van waarschuwingen van de internationale gemeenschap in de wind.
De kritiek op het dictatoriale bewind van Kim Jun-un zwol wereldwijd aan na deze nieuwe kernexplosie. De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelde die ten zeerste. Hij sprak van een „ernstige bedreiging” voor de vrede en veiligheid in de regio. „Laat duidelijk zijn dat de VS Noord-Korea niet accepteren als nucleaire mogendheid.”
Ook China, de belangrijkste beschermheer van Noord-Korea, zegt zijn ongenoegen over de atoomtest te zullen overbrengen aan de Noord-Koreaanse ambassadeur. De andere leden van de Veiligheidsraad met vetorecht spraken zich minstens even resoluut uit tegen de nieuwe „provocatie”.
De raad lijkt dus eensgezind, maar ontbeert volgens deskundigen de middelen om Pyongyang te straffen. De economische sancties die al zijn getroffen, kunnen moeilijk worden uitgebreid. Het land is al vrijwel volledig geïsoleerd.