Binnenland

Gemeenten vrezen geldtekort thuiszorg

Gemeenten zijn bang dat zij straks te weinig geld krijgen om bijvoorbeeld de thuiszorg te betalen. Dat blijkt uit een brief die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) naar staatssecretaris Ross (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft gestuurd.

ANP
21 April 2004 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:09

Het kabinet buigt zich vrijdag over de Wet maatschappelijke ondersteuning. Daarin stelt Ross voor om mensen zolang mogelijk thuis te laten verzorgen en de verantwoordelijkheid daarvoor bij de gemeenten neer te leggen. Daarnaast krijgen de gemeenten naar verwachting de verantwoordelijkheid voor maatschappelijke opvang, ambulante verslavingszorg en vrouwenopvang.

Volgens C. van Tilborg van de VNG is nog niet duidelijk wat de gemeenten allemaal naar zich toegeschoven krijgen. Bovendien zijn ze bang dat ze niet genoeg geld krijgen om zorg te geven aan de mensen die het nodig hebben.

Daarnaast vrezen ze dat ze te weinig wettelijk vastgelegde bevoegdheden en vrijheden krijgen om goede samenwerking met thuiszorgorganisaties, zorgverzekeraars en andere partijen af te dwingen en eigen beleid te voeren. Ze weten ook niet of ze straks zelf de eigen bijdrage mogen innen en of ze de hoogte daarvan zelf mogen vaststellen.

Gemeenten ondersteunen de gedachte dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten kunnen blijven wonen. Ze willen daar ook best aan meewerken en de taken overnemen die dat mogelijk moeten maken, zegt Van Tilborg. Maar ze willen dat takenpakket dan wel „schoon” overgedragen krijgen. Het gaat volgens hem om een centenkwestie tussen de VNG en het kabinet. Als het kabinet doorgaat met zijn plan om de onroerendezaakbelasting af te schaffen, houden gemeenten weinig financiële speelruimte meer over.

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid is blij dat de gemeenten achter de filosofie van de wet staan, zo laat een woordvoerster weten. Over de invulling en de kritiek van de wet wil ze nog niets loslaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer