Binnenland

Westerbork-film genomineerd voor UNESCO-prijs

De historische film over het dagelijks leven in doorgangskamp Westerbork is genomineerd voor de UNESCO-prijs voor documentair erfgoed, het UNESCO Memory of the World Register. Volgend najaar wordt in Parijs bekendgemaakt of de Westerbork-film in het register wordt opgenomen.

8 September 2016 17:12Gewijzigd op 16 November 2020 06:20Leestijd 2 minuten

In deze film legde de Joodse gevangene Rudolf Breslauer in het voorjaar van 1944 unieke beelden vast, onder meer van deportaties van 700 personen naar Auschwitz en 238 naar Bergen-Belsen. Breslauer deed dat in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker. Het fragment waarin een Sinti-meisje, Settela Steinbach, naar de camera kijkt vanuit een goederenwagon is een iconisch beeld geworden voor de transporten naar vernietigingskampen.

De meeste beelden tonen het dagelijks leven in het kamp, waarin ogenschijnlijk gezonde mannen en vrouwen ‘gewoon’ werken in ateliers én op het land. Ook bevat de film scènes in het ziekenhuis, van cabaret en van een kerkdienst. De Westerbork-film werd nooit voltooid. In september 1944 werden Breslauer en zijn gezin via Theresienstadt naar Auschwitz gedeporteerd.

De film stamt uit de collectie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Samen met het Herinneringskamp Westerbork is de voordracht bij UNESCO gedaan. Er is volgens Beeld en Geluid geen andere film bekend die het dagelijks leven in een doorgangs- of concentratiekamp op deze manier in beeld brengt.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer