Aanpak wateroverlast in Oosterscheldedorp Yerseke
De gemeente Reimerswaal en het waterschap Scheldestromen nemen een reeks maatregelen om overstromingen in Yerseke te voorkomen. Maar dat daardoor wateroverlast voor altijd uitblijft, kunnen ze niet garanderen.
Op 16 juni trof een enorme hoosbui het dorp aan de Oosterschelde. Er viel in een klein uur tijd zo veel regen, zo’n 50 millimeter, dat het water niet snel genoeg weg kon, waardoor in lager gelegen delen van Yerseke straten blank kwamen te staan en tientallen woningen onderliepen. Vorige week donderdag zijn de inwoners op een informatiebijeenkomst ingelicht over een pakket maatregelen dat het risico op wateroverlast aanzienlijk moet verkleinen. De riolering wordt aangepast, op twee plekken wordt er een overstort aangelegd en er wordt een sloot gegraven in de Molenpolder. Deze sloot mondt straks uit in een hoofdwaterloop, die weer in verbinding staat met het gemaal De Moer. Overtollig water kan hierdoor sneller worden afgevoerd.
De eerste werkzaamheden –het aanpassen van de riolering op verschillende plaatsen en de aanleg van een overstort bij zowel de Welleweg als de Koningin Julianastraat– zijn al gestart. Een overstort is een noodafvoer van een gemengd riool. Zo’n nooduitlaat treedt meestal vanzelf in werking als bij extreme regenval de rioolbuizen vol zijn en de pompen maximaal draaien. „Je kunt het zien als een ventiel dat tijdelijk de druk van de riolering haalt”, legt civieltechnisch medewerker Jacob Jan Sinke van de gemeente Reimerswaal uit.
Geen garantie
In de Beatrixstraat, de Noordzandstraat, de Oesterstraat en de Irenestraat start op 19 september de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel, waardoor de afvoer van hemelwater afgekoppeld wordt van de vuilwaterriolering. Daardoor wordt het risico dat de riolering overbelast raakt, verkleind. In de Breeweg zijn zogenoemde open putdeksels aangelegd, zodat de ontluchting van de riolering is verbeterd.
Het graven van de sloot in de Molenpolder begint op 26 september. Omdat nog niet alle benodigde gronden in bezit zijn, kan vanaf die datum maar een deel van de sloot aangelegd worden. Het moet zorgen voor voldoende waterberging bij extreme neerslag. In de tweede fase wordt de sloot aangesloten op de hoofdwaterloop. Dat is noodzakelijk om overtollig water via die watergang uiteindelijk af te voeren naar het gemaal De Moer.
Zowel de gemeente als het waterschap beklemtoonde tijdens de door zo’n vijftig inwoners bezochte informatiebijeenkomst dat ze geen garantie kunnen geven dat wateroverlast in Yerseke nu niet meer voorkomt. „Het klimaat verandert, waardoor er vaker extreem weer optreedt. Wij doen alles wat in ons bereik ligt om schade en overlast in de toekomst te voorkomen”, zegt gemeentewoordvoerder Sinke. „Maar stel dat er opeens in heel korte tijd 100 millimeter regen valt, dan is daar geen kruid tegen gewassen. Daarom kunnen wij niet honderd procent garanderen dat wateroverlast in Yerseke nooit meer voorkomt. Daar moeten we als gemeente eerlijk in zijn.”
Tankauto’s
Volgens Sinke waren de inwoners blij met de maatregelen, maar vonden ze tevens dat het lang heeft geduurd eer er actie werd ondernomen. De laaggelegen delen van Yerseke zijn al vaak geplaagd door wateroverlast, maar zo erg als op 16 juni was het nog nooit. Als eerste tijdelijke maatregelen werden kort nadien aan alle inwoners zandzakken uitgedeeld en hield de gemeente tankauto’s paraat die bij een eventuele volgende overstroming het water konden opzuigen en afvoeren.
Gemeente en waterschap onderzoeken nog of de stuw in de Steeweg in Yerseke kan worden verplaatst, waardoor de nabijgelegen riooloverstort sneller en meer water kwijt kan. Uiterlijk begin 2017 wordt de waterafvoer in de Kerkhoekstraat aangepast. Laagten worden daar weggehaald, zodat overtollig water gemakkelijker af kan stromen naar een nog te bouwen waterberging in de Marijkelaan.