„Syrisch regime zet opnieuw chloorgas in”
Activisten en artsen in het rebellengebied van Aleppo hebben de Syrische regering dinsdag opnieuw beschuldigd van de inzet van chloorgas in de zwaar belegerde stad. Ongeveer tachtig mensen moesten wegens ademhalingsproblemen worden behandeld nadat helikopters cilinderbommen hadden afgeworpen in de wijk al-Sukari. In de straten hing een chloorlucht.
Dat heeft Ibrahim al-Haj, woordvoerder van de withelmen die ter plekke hulp verlenen, gezegd. Onder de slachtoffers zijn vijftig kinderen. Op een video is te zien dat zij in het ziekenhuis een zuurstofmasker krijgen opgezet. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten sprak van meer dan zeventig gewonden.
Volgens een onlangs gepresenteerd VN-rapport heeft het leger van president Bashar al-Assad in april 2014 en maart 2015 in de provincie Idlib ook chloorgas gebruikt. Het rapport stelt dat ook IS-strijders gifgas hebben ingezet. In augustus 2013 kwamen in de buurt van Damascus 1400 mensen om het leven door een aanval met gifgas.
Daarna ging het Syrische regime onder internationale druk overstag en werden de chemische wapens ingeleverd. Chloor behoort daar niet toe omdat het ook voor andere civiele doeleinden dan tegen burgers kan worden gebruikt.
De Syrische burgerorganisatie Civil Defence beschuldigt de Syrische regering van twee andere recente chloorgasaanvallen, beide vorige maand. De VN doen onderzoek naar ten minste één daarvan. Het Syrische bewind heeft op zijn beurt in het verleden de rebellen beschuldigd van het gebruik van gifgas.
De grote mogendheden lopen intussen niet erg warm voor het Turkse plan om in Noord-Syrië een bufferzone in te richten, maar wijzen dat ook niet af. De door Turkije gesteunde rebellen in het gebied dringen wel op de „veiligheidszone” aan, maar die moet volgens hen dan wel de goedkeuring van diezelfde grote mogendheden krijgen.
Turkse troepen trokken eind vorige maand de Syrische grens over om samen met hun bondgenoten onder de Syrische rebellen IS uit de grensstreek te verjagen en de Koerdische militie YPG terug te drijven achter de rivier de Eufraat.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft op de topconferentie van de G20 nog eens een pleidooi gehouden voor een staakt-het-vuren van 48 uur in de belegerde Syrische miljoenenstad Aleppo. Erdogan hoopt de wapenstilstand vervolgens te kunnen verlengen tot na het islamitische Offerfeest, dat maandag wordt gevierd.