Politiek

Regering legt massaal protest tegen intrekken Zondagswet naast zich neer

Het kabinet heeft de duizenden protesten tegen het intrekken van de Zondagswet naast zich neergelegd en de gewraakte wet maandag toch ingediend bij de Tweede Kamer.

Redactie politiek
6 September 2016 11:59Gewijzigd op 16 November 2020 06:15
Minister Blok. beeld ANP Jerry Lampen
Minister Blok. beeld ANP Jerry Lampen

In totaal maakten 8300 burgers en kerken dit voorjaar gebruik van de mogelijkheid om via internet hun mening kenbaar te maken over de voorgenomen intrekking van de Zondagswet. In de praktijk delen echter honderdduizenden mensen de protesten. Achter het Breed beraad protestantse kerken, dat ook bezwaar aantekende, staan meer dan 600.000 leden en doopleden. Het beraad vertegenwoordigt acht kerken, waaronder de Gereformeerde Gemeenten, de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt, de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Maandag kwam ook het advies van de Raad van State over de intrekking van de wet in de openbaarheid. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering mist „een dragende motivering” voor de indiening van de wet.

Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst, die momenteel de zieke minister van Binnenlandse Zaken, Plasterk, vervangt, schrijft dat het kabinet niet is overtuigd door de argumenten. De regering blijft bij het standpunt dat de zondagsrust geen verantwoordelijkheid is van de landelijke overheid, maar van de lokale overheden. Zaken die gemeentelijk spelen, kunnen ook het best door gemeenten worden geregeld. Blok schrijft dat de wet niet is bedoeld om de zondag als rustdag onder druk te zetten. Het staat volgens de bewindsman eenieder vrij de zondag als rustdag te houden: „Met het wetsvoorstel wordt christenen dan ook niet het recht ontzegd, de zondag conform de voorschriften uit de Bijbel in te vullen.”

Aanvankelijk voelde het kabinet overigens niets voor intrekking van de Zondagswet, maar toen een Kamermeerderheid onder aanvoering van D66 en VVD daar herhaaldelijk om vroeg, ging het kabinet eerder dit jaar overstag en besloot de verantwoordelijkheid voor de Zondagswet te decentraliseren naar de gemeenten.

Het kabinetsvoorstel gaat D66 niet ver genoeg. Het democratisch Kamerlid Koser Kaya diende dit voorjaar een eigen initiatiefwet in om geen enkele overheid bevoegdheid te geven om regels te stellen over zondagsrust. De Raad van State oefende daarop stevige kritiek uit en adviseerde D66 de wet niet in te dienen bij de Tweede Kamer. Koser Kaya legde dit advies naast zich neer diende de wet enkele weken geleden toch officieel in. Daarom liggen er bij de Tweede Kamer nu twee wetten voor die intrekking van de bestaande Zondagswet regelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer