Steeds meer twijfels over Amerikaanse buitenlands beleid in de Syrische oorlog
De afgelopen jaren zijn er in brede kring twijfels gegroeid over het buitenlandbeleid van de Amerikaanse regering rond vooral Syrië. Washington werd in feite gegijzeld door zijn eigen mantra: ”Assad moet weg”. Dit bleek afgelopen maanden in Aleppo.
De Verenigde Staten verzochten Rusland om hier te stoppen met het bombarderen van wijken waar zich ook gewapende milities bevonden die door Washington werden bewapend. Vrijwel al deze milities werken echter gedwongen of vrijwillig samen met al-Qaida. Moskou concludeerde daaruit dat de Verenigde Staten blijkbaar een alliantie met al-Qaida waren aangegaan. In de ogen van Washington vochten al deze milities zowel tegen Islamitische Staat (IS) als tegen Assad. Dat was het belangrijkste criterium om Amerikaanse steun te krijgen.
Sinds lange tijd deden geruchten de ronde dat het Amerikaanse Pentagon en de inlichtingendienst CIA totaal verschillende denkbeelden hadden over de situatie in Syrië. Dat zorgde mede voor de falende Amerikaanse strategie.
Dat deze geruchten juist waren, is duidelijk geworden sinds de recente Turkse militaire interventie in Syrië. Het verbijsterendste hierbij was dat de Amerikanen plotseling onderling slaags leken te zijn geraakt.
Het Amerikaanse Pentagon dat in Syrië tegen IS strijdt, was tot de conclusie gekomen dat de Syrische Koerden hierbij het effectiefst waren en dus alle steun verdienden. Zo zijn er sinds maanden ruim 300 Amerikaanse soldaten actief in Koerdische regio’s in Syrië om de Koerden te trainen en te adviseren. De CIA daarentegen was in noordelijk Syrië bezig Arabische soennitische strijders te ronselen en te bewapenen. Deze worden nog steeds standaard aangeduid als leden van het Vrije Syrische Leger.
En het zijn precies deze door de CIA geselecteerde Arabische milities die Turkije thans gebruikt om te vechten tegen de door het Pentagon getrainde Koerden. En dit ook nog eens met Amerikaanse luchtsteun. Dat brengt niet alleen de Koerden, maar ook de 300 Amerikaanse militairen in Koerdische gebieden in gevaar. Een betere illustratie van het falende Obamabeleid is bijna niet denkbaar.
De algemene opinie in het Midden-Oosten is dat dit nogmaals duidelijk maakt hoe onbetrouwbaar de Verenigde Staten zijn. Dit Amerikaanse zigzagbeleid wordt geïnterpreteerd als verraad aan de Koerden. Een militaire strategie is altijd een kwestie van de lange termijn, maar het Amerikaanse beleid wordt als gevolg van regionale ontwikkelingen voortdurend gewijzigd.
De laatste ontwikkeling was de mislukte coup in Turkije die Erdogan handig gebruikte om de VS in de beklaagdenbank te zetten. Washington werd zo gedwongen tot concessies.
Turkije is erop gebrand in Syrië de Koerdische Democratische Unie Partij, die gelieerd is aan de PKK, te elimineren. In eigen land is Turkije er nooit in geslaagd de PKK uit te schakelen. Ook in Syrië zal dat vermoedelijk mislukken.