Binnenland

„Bezoek BNN aan Hoornbeeck vooral bedoeld als rel”

Het Hoornbeeck College lag afgelopen week twee keer onder vuur in de media. Bij GeenStijl en bij BNN. Bestuurder Willem de Potter: „Laten we met elkaar proberen uit de sfeer van negativiteit te komen.”

Evert van Dijkhuizen
5 September 2016 11:39Gewijzigd op 16 November 2020 06:13
De Potter voor het Hoornbeeck. beeld Ruben Schipper
De Potter voor het Hoornbeeck. beeld Ruben Schipper

Twee kwesties. Volgens De Potter, voorzitter van het college van bestuur van het reformatorische Hoornbeeck College, zijn ze „totaal verschillend.” Maar in beide gevallen doken de populaire media er bovenop.

De eerste kwestie betreft een interne mail van de locatiemanager van het Hoornbeeck in Kampen. Het bericht aan de studenten gaat over de benoeming van een allochtone schoonmaker. Citaat: „Dat deze man zwart is, hebben jullie ook gezien.” En: „Het is nu eenmaal niet zo gebruikelijk dat zo’n donkere man wordt benoemd.” De mail werd al in maart dit jaar verstuurd, is door iemand –wie is niet bekend– gelekt en werd vorige week door GeenStijl opgepakt.

De tweede kwestie betreft een onverwacht bezoek, vorige week maandag, van verslaggever Tim Hofman van het BNN-programma ”Boos” aan de Hoornbeecklocatie in Amersfoort. Aanleiding was het feit dat een niet-christelijk meisje zich had aangemeld als student bij het Hoornbeeck, maar door de school werd afgewezen. Ze schakelde BNN in om de zaak openbaar te maken.

De Potter, maandagmorgen desgevraagd: „Het mailtje dat op onze school in Kampen is verstuurd, was positief bedoeld om roddels over de schoonmaker tegen te gaan, maar het was niet zorgvuldig genoeg geformuleerd. Dat betreur ik en dat heb ik ook zo gezegd tegen de NOS, die erover belde. Het gaat om een kleine zaak. De schoonmaker heeft het goed naar z’n zin op school en over de mail is destijds niets te doen geweest. Totdat iemand het bericht had gelekt en GeenStijl het vorige week oppakte.”

De locatiemanager heeft de mail niet vooraf aan een collega laten lezen, weet De Potter. „Dat hoeft hij ook niet te doen, want hij heeft de bevoegdheid om dergelijke berichten te versturen. Bovendien worden er op school honderden, duizenden mails verstuurd. Het is ondoenlijk die allemaal vooraf te checken en daar als reformatorische scholen beleid op te maken.”

Het BNN-bezoek, vorige week maandag, aan de Hoornbeecklocatie in Amersfoort, was van „een heel andere orde”, zegt De Potter. „De cameraploeg was via de achterdeur binnengekomen en stond onverwachts in de school. Dat is al niet erg fatsoenlijk. Normaal gesproken meld je je als bezoeker bij de receptie. Je staat dus ineens oog in oog met de tv-ploeg.”

De Potter kijkt met gemengde gevoelens terug op het gesprek. „De verslaggever was niet geïnteresseerd in mijn uitleg van ons toelatingsbeleid. Zijn programma ”Boos” is bedoeld om te rellen, zegt hij zelf. Niet om feitelijke informatie te geven. Een flink stuk van het gesprek dat we hadden, is eruit geknipt. Wat overbleef in het filmpje doet absoluut geen recht aan wat ik heb geprobeerd duidelijk te maken: dat wij als reformatorische school een eigen toelatingsbeleid voeren en daar het volste recht toe hebben.”

Wat valt er voor bestuurders van reformatorische instellingen te leren van dergelijke media-aandacht? De Potter: „Probeer jezelf te blijven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan met een cameraploeg voor je neus. Toch is het wel belangrijk. Wees open over je boodschap. En, dat bedoel ik niet vroom: doe biddend je werk.”

De Potter volgde, net zoals veel van zijn collega’s in het reformatorisch onderwijs, een mediatraining. „Ik heb veel geleerd, maar zou nog meer aandacht willen voor de manier van werken van media als GeenStijl en BNN. Het maakt een groot verschil of je op een serieuze manier wordt geïnterviewd en de kans krijgt zaken uit te leggen, of dat de verslaggever op een relletje uit is. Maar zelfs als dat het doel is, zeg ik: Laten we met elkaar proberen uit de sfeer van negativiteit te komen. Het viel me op dat nogal wat reacties via de sociale media op het filmpje juist positief waren voor het Hoornbeeck.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer