Brits rapport: Mensen moeten vaker publiekelijk over geloof spreken
Britse christenen moeten vaker publiekelijk over hun geloof spreken. Zij vrezen vaak dat ze daarmee een juridische grens overschrijden, maar de wet beschermt hen vaker dan gedacht.
Dat stellen de Britse organisaties Lawyer’s Christian Fellowship en Evangelical Alliance vrijdag in het rapport ”Speak Up”.
De organisaties deden gezamenlijk onderzoek naar de vrijheid die wetgeving biedt om het Evangelie publiekelijk, op de werkvloer en privé te verspreiden. Daarbij genieten christenen vaak veel meer bescherming dan zij zelf denken, aldus het rapport.
„Soms lijkt het of we in een maatschappij leven waarin het steeds moeilijker wordt ons geloof uit te dragen en lijkt het alsof vijandigheid op de loer ligt als we dat doen”, aldus Mark Barrell, directeur van Lawyer’s Christian Fellowship. „Er is af en toe ook sprake van dat het spreken over Jezus een christen in juridische problemen heeft gebracht.”
Maar de werkelijkheid in de Britse multiculturele en plurale samenleving is minder pessimistisch, stelt Barrell. „We leven nog altijd in een maatschappij waarin de wet zeer substantiële bescherming biedt om over ons geloof in Christus te spreken (…) De uitdaging voor christenen is om moed en zekerheid te betonen om het Evangelie te delen, in plaats van toe te laten dat onze vrijheden worden beperkt.”
Het rapport roept christenen op om altijd „met wijsheid en gevoel” te handelen, maar herinnert ook aan het feit dat zij verstrekkende vrijheden genieten om over hun geloof te spreken.
David Landrum, directielid van de Evangelical Alliance, benadrukt het belang van het rapport. „In heel het Verenigd Koninkrijk willen christenen heel graag hun geloof delen. Dit is goed nieuws voor de samenleving. In feite is evangeliseren een teken van een vrije en gezonde maatschappij. We moeten onze vrijheden vieren en uitoefenen. Sommigen mogen zich zorgen maken of ze daardoor in moeilijkheden zullen komen. Wij willen christenen het vertrouwen geven over Jezus te spreken. Met wijsheid.”
Dat is ook hard nodig in de Britse maatschappij, waar „religieus analfabetisme, verwarring en verkilling” heersen, aldus de Evangelical Alliance in een toelichting op het rapport. De organisatie verwijst naar de opdracht die de Heere Jezus aan Zijn discipelen gaf, kort voor Zijn hemelvaart. „Gaat heen in de gehele wereld, predikt het Evangelie aan alle creaturen.”
Het rapport is inmiddels door veel leiders uit de Britse politiek en de rechtspraak ondersteund, evenals door veel christelijke leiders.
„We hoeven ons vandaag de dag in het Verenigd Koninkrijk niet te schamen voor het Evangelie”, aldus Pete Greig, oprichter van de organisatie 24-7 Prayer International. „Ik verwelkom dit tijdige nieuwe rapport, want er is veel bangmakerij en desinformatie over onze rechten als christenen om ons geloof in Jezus te delen. Dit schrijven helpt om duidelijkheid te verschaffen waar verwarring kan zijn. Het is tijd om op te staan tegen de intimidaties; niet je mond houden, maar je uitspreken voor Jezus, zonder vrees voor juridische represailles.”
Sir Jeremy Cooke, een gepensioneerde rechter van het hooggerechtshof, verklaarde in een reactie op het rapport: „We kunnen er niet omheen te spreken over wat we gezien en gehoord hebben. Maar het is zinvol te weten waar de wet onze vrijheid om dat te doen ondersteunt en waar er gevaren zijn die vermeden moeten worden. Met leiding, zowel menselijk als goddelijk, kunnen we proberen zo voorzichtig als de slangen en zo oprecht als de duiven te zijn”, in een verwijzing naar een tekst uit Mattheüs 10.