Binnenland

„Deel bewoners hotel Noordwijk straks dakloos”

De eerste bewoners van hotel De Branding in Noordwijk hebben hun onderkomen, dat vanaf donderdag niet meer mag worden gebruikt, verlaten. CDA-raadslid Zoetendaal vreest dat enkele bewoners straks dakloos zijn.

Redactie regio
31 August 2016 16:14Gewijzigd op 16 November 2020 06:07
Hotel De Branding in Noordwijk. De ruim dertig tijdelijke bewoners moeten op 1 september zijn vertrokken. Sommigen hebben nog geen ander onderdak. beeld RD
Hotel De Branding in Noordwijk. De ruim dertig tijdelijke bewoners moeten op 1 september zijn vertrokken. Sommigen hebben nog geen ander onderdak. beeld RD

Het voormalige toeristenhotel biedt plaats aan ruim dertig mensen, onder wie gescheiden ouders met kinderen en ex-daklozen. Vanaf donderdag mag het hotel niet meer worden bewoond omdat het niet aan de brandveiligheidseisen voldoet. De eigenaar investeert er niet meer in omdat het hotel op termijn wordt gesloopt.

De gemeente Noordwijk heeft geprobeerd met alle bewoners in gesprek te komen. Uitgangspunt daarbij is dat „zelfredzame bewoners” zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van vervangende woonruimte, waarbij de gemeente onder meer een lijst met huurkamers van onder de 500 euro heeft verstrekt.

Woordvoerder Van Heemst zei desgevraagd dat zich dinsdag en woensdag nog acht bewoners hebben gemeld bij het lokaal loket. „Van drie van hen hebben we gezegd: „We gaan ons om jullie bekommeren.” We zijn heel blij dat ze zich bij ons hebben gemeld.” Deze mensen kunnen volgens de woordvoerder naar een daklozenopvang in Leiden.

De anderen beschouwt de gemeente als zelfredzaam. Enkelen van hen willen een formele WMO-aanvraag indienen, „ondanks een nadrukkelijk contra-advies van het loket.” Advocaat Kleisen uit Leidschendam staat enkele bewoners van De Branding juridisch bij, maar wil op dit moment in het belang van zijn cliënten geen vragen over de kwestie beantwoorden.

Verhuurder Den Dulk van De Branding en CDA-raadslid Zoetendaal, die nauw bij de zaak is betrokken, geven beiden aan dat sommige bewoners een (tijdelijke) oplossing hebben gevonden. Het zou volgens Zoetendaal onder andere gaan om zeventien personen die voorlopig hun intrek nemen in een stacaravan of vakantiehuisje. Anderen kunnen tijdelijk terecht bij familie of vrienden. „Dit is geen structurele oplossing. Administratief gezien zijn ze binnenkort dakloos. Deze mensen zijn moe en hebben geen vertrouwen meer in de overheid.”

Zowel Den Dulk als Zoetendaal verwacht dat het enkele bewoners niet zal lukken onderdak te vinden. Het CDA-raadslid overweegt zelf een van hen in huis te nemen. „Ik kan een matras op de grond leggen waarop iemand een weekje kan slapen. In die tijd moeten we alles op alles zetten om iets anders te vinden.”

Zoetendaal zegt dat ze woensdag burgemeester Wienen van Katwijk, voorzitter van de commissie asiel en integratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, heeft gevraagd of de bewoners gebruik kunnen maken van leegstaande bedden in de asielopvang. Wienen zou daarbij hebben aangegeven nu niets voor de bewoners van De Branding te kunnen betekenen. „Hij zei dat het een lokaal, Noordwijks probleem betreft”, aldus Zoetendaal.

De woordvoerder van Wienen zei na afloop desgevraagd dat het volgens de burgemeester „niet logisch is het COA te betrekken bij het probleem van de zogenaamde spoedzoekers. Wel zou het slim zijn als gemeenten de huisvesting van statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, red.) combineren met deze groep.”

Gemeentewoordvoerder Van Heemst van Noordwijk kon niet bevestigen of er na de sluiting van De Branding mensen zonder onderdak zijn. „Donderdag om 12 uur horen we of het pand leeg is en weten we of er mensen tussen wal en schip zijn gevallen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer