Wikileaks onthult ook geheimen gewone man
Van de wereldwijde campagne van Wikileaks voor het openbaren van overheidsgeheimen worden ook honderden onschuldige mensen het slachtoffer. Onder hen zijn kinderen, slachtoffers van seksueel misbruik en mensen met psychische aandoeningen, blijkt uit onderzoek van persbureau AP.
De klokkenluiderssite heeft afgelopen jaar onder meer de medische dossiers onthuld van talloze gewone burgers. Van nog eens honderden mensen verschenen gevoelige financiële, familie- of identiteitsgegevens op internet. In twee bijzonder pijnlijke gevallen gaf Wikileaks de namen prijs van tieners die het slachtoffer waren geworden van verkrachting.
Van een Saudiër die was opgepakt omdat hij homoseksueel zou zijn openbaarde Wikileaks onder meer naam, adres en telefoonnummer. Omdat in Saudi-Arabië de doodstraf staat op homoseksualiteit bracht dat de man in onmiddellijk levensgevaar. De Saudiër, wiens geaardheid bleek uit een dossier over een vaderschapsgeschil met zijn ex-vrouw, vreesde dat die laatste het belastende materiaal tegen hem zou gebruiken.
Ook Saudische huwelijkscertificaten liggen dankzij Wikileaks op de digitale snelweg. In die documenten worden onder meer de maagdelijkheid van de bruid en de vruchtbaarheid van de bruidegom - of het ontbreken daarvan - uitgemeten.
Wikileaks zegt aan de kaak te willen stellen wat machthebbers verzwijgen en verbergen, maar de privacy van de gewone man juist te willen beschermen. De snel uitdijende databank van de klokkenluiderssite bevat echter niet alleen documenten van de Amerikaanse Democratische Partij en van de Turkse regeringspartij AKP, maar ook persoonlijke informatie van onschuldige burgers, virussen en spam.
Wellicht ontbreekt het oprichter Julian Assange aan de middelen en de mensen om de informatie te filteren. Maar Assange leek de laatste tijd ook minder begrip te kunnen opbrengen voor klachten over privacyschendingen. „Het doel heiligt voor hem de middelen”, denkt de Amerikaanse mediaprofessor Lisa Lynch.
De kritiek op Wikileaks zwelt ook onder medestanders aan. Onder hen zijn Glenn Greenwald en Edward Snowden, twee hoofdrolspelers in de onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.