Afrika groeit uit tot de rozentuin van Europa
Terwijl er in Europa steeds minder rozen worden geteeld, neemt de productie van deze snijbloemen op andere continenten juist toe. Europa importeert steeds meer rozen uit Afrika, vooral uit Kenia en Ethiopië.
Dat meldde FloraHolland maandag op basis van een onderzoek naar de wereldwijde rozenproductie dat de bloemenveiling heeft uitgevoerd in samenwerking met rozenveredelaars.
Nederland is een internationaal centrum van de handel in bloemen en planten, met FloraHolland als belangrijkste marktplaats. De veiling boekte vorig jaar een omzet van 4,6 miljard euro. Rozen zijn met 735 miljoen euro het grootste product.
Nederland is met een waarde van 1,1 miljard euro verreweg het grootste rozenexporterende land ter wereld. De meeste van die bloemen worden niet in eigen land geteeld maar ingevoerd. In 2015 bedroeg de invoerwaarde 451 miljoen euro.
Europa in zijn totaliteit voert voor 1 miljard euro aan rozen in. Twee derde daarvan komt uit Kenia en Ethiopië. In 2012 was dat nog een derde. Een derde komt uit Zuid-Amerika. Het areaal rozen dat in Europa zelf wordt geteeld, neemt geleidelijk af – de afgelopen vijf jaar met ruim een kwart tot ongeveer 1700 hectare. Belangrijkste producenten zijn Duitsland, Nederland, Spanje en Italië. Het Nederlandse areaal daalde van 850 hectare in 2004 naar 238 hectare in 2016, blijkt uit het onderzoek. Die afname wordt vooral veroorzaakt door hoge energiekosten, strenge regelgeving en de lage prijzen van importrozen. Toch zal de rozenteelt niet uit Europa verdwijnen, verwacht FloraHolland. Pluspunten van de Europese rozensector zijn de goede kwaliteit van de bloemen en de vele variëteiten die worden geteeld.
India is het land waar de meeste rozen ter wereld worden geteeld (31.000 hectare), gevolgd door China (15.000 hectare). Beide landen telen hoofdzakelijk voor eigen gebruik. In Azië wordt in totaal bijna 49.000 hectare rozen geteeld, in Zuid-Amerika ruim 6000 hectare, in Afrika 4500 hectare en in Noord-Amerika 2000 hectare.
Naast Nederland is Colombia een belangrijk exporterend land. Nederland verkoopt rozen vooral in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, Colombia heeft de VS als grootste klant.