Buitenland

Rome onderhandelt over gijzelaars Irak

Italië overweegt militante islamitische gevangenen uit te wisselen voor de drie Italianen die nog in Irak in gijzeling worden gehouden. Dat heeft een familielid van een van de gijzelaars tegen het Italiaanse persbureau Ansa gezegd.

Buitenlandredactie
19 April 2004 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 01:09

„Ze hebben me verzekerd dat de gijzelaars in leven zijn. Ze onderhandelen over deze uitwisseling”, zei de vader van een van de gijzelaars. Een woordvoerder van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi ontkende dat het land onderhandelt over een uitwisseling van gevangenen.

Een vierde Italiaan werd woensdag geëxecuteerd door de gijzelnemers, die de terugtrekking eisen van de Italiaanse troepen in Irak. Ze dreigen ook de andere drie Italianen te doden.

De laatste twee Japanners die in Irak gegijzeld werden gehouden, zijn zaterdag vrijgelaten. Donderdag waren drie andere Japanners na een gijzeling van een week op vrije voeten gesteld. Deze drie zijn in Dubai om er medisch onderzocht te worden. De 36-jarige hulpverlener Nobutaka Watanabe en de 30-jarige freelance journalist Jumpei Yasuda waren woensdag ontvoerd.

Watanabe zei dat hij en Yasuda goed waren behandeld en dat zij te horen hadden gekregen dat ze werden vrijgelaten omdat hun gijzelnemers de betrekkingen tussen Irak en Japan niet wilden schaden. Hun werd wel dringend verzocht de regering in Tokio te vragen haar manschappen uit Irak terug te trekken.

Twee van de donderdag vrijgelaten Japanners, hulpverleners Nahoko Takato en Soichiro Koriyama, zeiden ondanks de ontvoering terug te willen naar Irak om hun werk voort te zetten. Premier Junichio Koizumi, die weigert te voldoen aan de eis van de ontvoerders om de 500 Japanse militairen uit Irak terug te trekken, drong er bij de vrijgelaten gijzelaars op aan dat nog eens goed te overdenken.

Op verzoek van buitenlandse ambassades heeft het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken een speciale politie-eenheid opgericht voor onderzoek naar de gijzeling van buitenlanders. Dat deelde minister Samir al-Sumaidai van Binnenlandse Zaken zaterdag mee.

De minister zei tot de maatregel te hebben besloten omdat „de gijzelingen van buitenlanders, met een politiek karakter, het imago van Irak in het buitenland bezoedelen.” Er bestaat al enige maanden een speciale politie-eenheid die ontvoeringen van Irakezen door criminele organisaties bestrijdt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer