Een ‘echt’ bankgebouw: robuust, statig en solide
Nergens in Nederland vind je een gebouw dat meer wegheeft van een traditioneel bankkantoor dan ”De Bazel” in Amsterdam. Groots, met de uitstraling van degelijkheid en betrouwbaarheid; en dat hoort bij een solide financieel concern. Je geld lijkt er goed bewaard.
Het statige en robuuste pand staat aan de Vijzelstraat en strekt zich uit van de Herengracht tot de Keizersgracht. Het is vernoemd naar de architect, Karel de Bazel, die helaas overleed voordat het in 1926 was voltooid.
Beroemde Nederlandse banken hadden er hun hoofdzetel: eerst de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) en na het samengaan met Twentsche Bank, in 1964, de daaruit voortgekomen Algemene Bank Nederland (ABN). Vervolgens behoorde het vanaf 1991 toe aan –ook weer het product van een fusie– ABN AMRO.
De NHM was in 1824 opgericht door Koning Willem I. Ze moest de economie een impuls geven en hield zich aanvankelijk bezig met handel in koloniale waren, min of meer als opvolger van de VOC. In de loop van de negentiende eeuw veranderde zij geleidelijk in een bank.
Toen ABN AMRO vertrok naar de Zuidas (1999), werd De Bazel enige tijd later verkocht aan de gemeente. Die maakte er het nieuwe onderkomen van voor het gemeentearchief. Koningin Beatrix verrichtte in 2007 de opening. Er ligt nu zo’n 50 kilometer historisch materiaal opgeslagen.
Verder zijn er zalen die geschikt zijn voor congressen en diners in klassieke sfeer. En, niet te vergeten: wie op stand wil trouwen, kan daarvoor terecht in de Koningszaal, een exclusieve locatie voorzien van kristallen kroonluchters, glas-in-loodramen en prachtige schilderijen.
zomerserie €rfgoed
Markante gebouwen zijn het. Ze dragen de herinnering mee aan bekende kantoren en fabrieken. Inmiddels hebben ze een andere bestemming. Een serie van zes afleveringen over economisch erfgoed. Vandaag deel 4.