Buitenland

„Trump moet rijpen, ook als christen”

Amerikaanse politici zijn niet benauwd om tijdens toespraken God te noemen. “One nation under God”, is populair. Trump liet dat donderdagavond na. Hij dankte wel de religieuze gemeenschap voor hun support. „Ik weet niet of ik het verdien”, zei hij.

Riekelt Pasterkamp
22 July 2016 14:48Gewijzigd op 16 November 2020 05:16
George Engelbach was verkleed als president Lincoln aanwezig op de Republikeinse Conventie in Cleveland. beeld Riekelt Pasterkamp
George Engelbach was verkleed als president Lincoln aanwezig op de Republikeinse Conventie in Cleveland. beeld Riekelt Pasterkamp

Vijf kwartier duurde de speech waarmee Trump (70) zijn nominatie van de Republikeinse Partij aanvaardde om de volgende president van de Verenigde Staten te worden. Anders dan zijn running-mate Mike Pence noemde Trump niet één keer het woord God of geloof. Pence liet woensdagavond nog weten christen, conservatief en Republikein te zijn en iedere dag te bidden.

Trump hield een gitzwart verhaal over de gevaren die de Verenigde Staten in- en extern bedreigen, zoals misdaad, immi­gratie en IS. „Ons land gaat gebukt onder criminaliteit en armoede”, zei hij. Volgens Trump laat president Obama het land achter met een staatsschuld van 19 biljoen dollar. „Onze wegen en bruggen vallen uit elkaar, onze luchthavens verkeren in derdewereldtoestand en 43 miljoen Amerikanen gebruiken voedselbonnen.”

Trump wil de kandidaat van ”law and order” zijn. Hij herhaalde zijn pleidooi om een muur te bouwen om de toestroom van illegalen te stoppen. „Vanaf 
20 januari 2017 wordt de veiligheid hersteld.” Het is de dag waarop de nieuwe president van de Verenigde Staten aantreedt.

Nu Donald Trump officieel kandidaat is voor de Republikeinen moeten christenen kleur bekennen. Geven ze hun stem aan de 70-jarige miljardair, die drie keer is getrouwd en zelden een kerk vanbinnen ziet, of aan de ruimdenkende Hillary Clinton? Of blijven ze thuis en maken liever geen keus?

Op de Republikeinse conventie in Cleveland liep deze week een lookalike rond van Abraham Lincoln, de zestiende president van de Verenigde Staten. De conservatieve lutheraan uit Hillsboro, Missouri, is vader van drie kinderen en zes kleinkinderen. Diende in het leger, in de kerkenraad en is gepensioneerd metaalwerker. Politiek is zijn credo dat „lokale mensen de beste beslissingen nemen voor hun scholen en leefgemeenschappen.”

George Engelbach (75) heet de Lincoln-adept. „Toen ik mijn baard liet groeien zeiden mensen dat ik op hem leek.” Lincoln (in het Witte Huis van 1861 tot 1865) is „de beste president die we als Verenigde Staten ooit hebben gehad en waarschijnlijk nooit meer zullen krijgen,” is zijn stellige overtuiging.

Hij heeft moeite met Donald Trump uit New York, de extra­vagante zakenman, miljardair en showfiguur zonder politieke ervaring die na ruim een jaar campagne voeren en het verslaan van zestien medestanders donderdagavond de nominatie aanvaardde van de Republikeinse Partij om de volgende president van de VS te worden. „De beste Mens Die ooit heeft geleefd, is aan het kruis gehangen. Wij zullen het moeten doen met de man die we hebben. Je kunt alleen maar spelen met de kaarten die je in handen hebt.”

New York en Hillsboro liggen niet alleen 1600 kilometer uit elkaar, het is ook het verschil tussen een stad die nooit slaapt aan de oostkust en een rustig platte­land, tussen keiharde zakenlui en hardwerkende boeren. Wat de inwoners delen zijn de zorgen in hun land over veiligheid, economie en onderwijs.

Zijn land glijdt af van een constitutionele democratie naar een constitutionele republiek, vindt Engelbach. „Dat moeten we stoppen.” Trump moet groeien. „Als een tomaat die moet rijpen. Ook als christen. Hij mag best meer over God en zijn geloof spreken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer