Noodweer in Rijssen, reizigers met boot van perron gehaald
Een hevige hoosbui zette donderdagavond het centrum van Rijssen gedeeltelijk blank. De brandweer moest reizigers op het station met een bootje van het perron halen.
In anderhalf uur tijd viel in Rijssen en het buurdorp Holten 40 tot 60 millimeter regen. Normaal is dat in de hele maand juli gemiddeld 78 millimeter. Ook Wierden kampte met wateroverlast. Hier en daar waaiden bomen om.
Bij hevige regenval gutst het water van het hogergelegen deel van Rijssen het water het centrum in. Daar liep een kledingwinkel onder water.
„De drie tunnels onder de spoorlijn lopen bij hevige regenval vol, maar ze zijn ook bedoeld als waterberging voor dit soort grote hoeveelheden”, zegt Rijssenaar Gerrit Dannenberg. „De tunnel onder de spoorlijn in de Holterstraatweg nabij de wijk Veeneslagen bleef gewoon toegankelijk, omdat het water daar niet naartoe spoelt. In de fietstunnels in de Haarstraat en bij het NS-station stond echter een flinke laag water. Tot groot plezier van de kinderen en tot groot verdriet van de treinreizigers, die niet van het perron af konden en moesten wachten.”
Sommige treinreizigers liepen over de rails en klommen over de hekken om bij de fietsenstalling of bij hun auto op de P en R-parkeerplaats te komen. De politie die even later arriveerde, maakte daar om veiligheidsredenen een eind aan. „Daardoor moesten mensen lang wachten voordat ze van het perron af konden. Anderen konden niet naar het perron en misten hun trein. De tunnel in de Molendijk is wel opengebleven.” Uiteindelijk kwam de brandweer naar het station om enkele tientallen reizigers met een bootje naar droog gebied te verplaatsen.
Rijssen had vroeger vaker hevige wateroverlast. In 2002 kwamen de laagstgelegen delen van de gemeente, zoals het centrum en de Haarstraat, wel drie keer blank te staan. De gemeente trof daarna forse maatregelen. De capaciteit van de riolering is vergroot. Onder een aantal grote parkeerpaatsen bij sporthal de Reggehal en aan de Walstraat zijn grote waterbergingen aangelegd. Verder zijn er extra retentievijvers en wadi’s gerealiseerd. „De maatregelen zijn de afgelopen jaren succesvol gebleken, maar bij een hoosbui van het kaliber van heden komt er toch nog meer water naar beneden dan Rijssen kan verwerken”, zegt Dannenberg.
Ook elders in het oosten van het land was er donderdagmiddag en -avond veel overlast door zware regenval. Zo zijn in Salland en Twente, maar ook in Drenthe veel straten, tunnels en kelders ondergelopen. De onweersbuien gingen gepaard met een flinke wind.
De hulpdiensten hadden het er druk mee. In Almelo was er blikseminslag in een woning en in Markelo belandde een grote tak bovenop een huis.
Ook verkeer op de snelwegen had last van het water. Automobilisten moesten af en toe stilstaan om een bui af te wachten, meldt de VID. Op sociale media worden overigens ook veel waterpretfoto’s geplaatst.