Geschiedenis

Wolfi in plaats van Johannes Chrysostomus

Vernoemen naar grootouders bij de geboorte van een kleine is niet meer in. Meestal wordt de pasgeborene een naam gegeven die de ouders leuk vinden. Ook geeft men de nieuwe wereldburger wel de naam van een beroemdheid.

ds. M. van Kooten

20 July 2016 08:59Gewijzigd op 16 November 2020 05:12
Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. beeld Wikipedia
Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. beeld Wikipedia

Ik hoorde eens dat een echtpaar zijn kind vernoemde naar de Indiase sitarist Ravi Shankar, die enkele jaren geleden op hoge leeftijd stierf. (De sitar is een snaarinstrument.) Toen de gelukkige ouders om oppas verlegen waren voor de kleine Ravi reageerden de grootouders dat ze hun hulp maar moesten zoeken bij degene naar wie het kind vernoemd was.

Het gebeurt ook wel dat er uitsluitend Bijbelse namen gegeven worden aan de kinderen, mogelijk in de hoop dat hun kroost in de voetsporen mag gaan van de Bijbelheiligen. Zoiets was bij de rooms-katholieken ook de gewoonte. Naast de gewone naam werd er dan een naam van een heilige aan toegevoegd. Het is dan ook helemaal niet abnormaal wanneer een Hollandse roomse jongen behalve Gerrit ook Maria heet.

In vroeger dagen kwam het vernoemen van predikanten wel voor. De volledige naam van de componist Wolfgang Amadeus Mozart was Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Hoewel zijn ouders met diep respect voor de kerkvader Johannes Chrysostomus zijn naam aan die van hun zoon verbonden, gebruikte Mozart die namen nooit bij het onderteken van stukken. Hij beperkte zich tot W. A. Mozart. Zijn vrouw liet zelfs Amadeus (de Latijnse vertaling van Theofilus = door God geliefd) achterwege en noemde hem Wolfi.

De naam van de reformator Maarten Luther is verbonden aan die van de in 1968 doodgeschoten baptistenpredikant Martin Luther King, die bekendheid verwierf door zijn geweldloos verzet tegen rassenscheiding. Wonderlijk eigenlijk, want Luther was voorstander van de kinderdoop. In grote aanvechting klemde hij zich daar zelfs aan vast.

Er zijn ook wel kinderen vernoemd naar de oud gereformeerde predikant Lourens Boone en de bekende Jan Pieter Paauwe. Zoiets valt echter niet op. Er zijn wel meer mensen die Jan Pieter heten. En bij het uitspreken is er geen verschil tussen Lourens of Laurens. Wanneer iemand echter Alphons Pieter Antonie heet (en de initialen dus A. P. A. zijn), kan er een lichtje gaan branden. Inderdaad zijn er in de regio Oldebroek mensen die heden ten dage die naam dragen. Hun voorouders vernoemden de kinderen naar Alphonse Pierre Antoine du Cloux, die aldaar in de jaren vijftig van de negentiende eeuw de herdersstaf hanteerde.

Ds. Lion Cachet had zo veel respect voor de Ermelose predikant Herman Witteveen dat hij niet diens voornaam maar diens achternaam aan zijn dochtertje gaf. Zij ging het leven door met de naam Rachel Aletta Johanna Witteveen Lion Cachet. Er zijn er ook geweest die hun kind de voornaam Smijtegelt gaven.

De dichteres van het bekende lied ”Wandel maar stillekens achter Hem aan” was Nellie Porreij. Zij was getrouwd met een van de oprichters van de SDAP, Henry van Kol. In haar eertijds was zij sprookjesschrijfster, feministe, strijdster voor geboortebeperking en anticonceptiemiddelen. Tevens waren zij en haar man eigen met de voormalige linkse predikant Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Toen ze naast twee dochters een zoontje kregen noemden ze deze naar de profeet der socialisten Ferdi Domela. Op haar vijftigste kwam Nellie tot bekering. Haar man liet haar in de steek. Domela Nieuwenhuis noemde haar „een dwalend schaap.” Wat deerde haar dit? Zij had de enige naam onder de hemel tot zaligheid leren kennen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer