Politiek

Gebruik type mortier ongeluk Mali opgeschort

Het Nederlandse leger zal voorlopig geen gebruik meer maken van het type mortier waarmee woensdag in Mali een ongeluk is gebeurd. Daarbij kwamen twee militairen van de Luchtmobiele Brigade om het leven en een derde raakte ernstig gewond.

ANP
7 July 2016 14:14Gewijzigd op 16 November 2020 04:52
De vlag hangt halfstok bij het ministerie van Defensie ter nagedachtenis aan de twee omgekomen militairen in Mali. beeld ANP
De vlag hangt halfstok bij het ministerie van Defensie ter nagedachtenis aan de twee omgekomen militairen in Mali. beeld ANP

„Het gaat om een standaardprocedure”, aldus minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie donderdag. De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) pleitte er woensdag al voor om deze mortier voorlopig niet meer in te zetten.

Het ongeval laat volgens de minister opnieuw zien dat het militaire werk „in alle opzichten kwetsbaar is”. Vorig jaar kwamen in Mali twee vliegers van een Apache door een ongeval tijdens een oefening. Dat ongeluk was het gevolg van een technisch falen bleek later.

De draagbare 60 mm-mortieren worden alleen gebruikt voor opleiding en ter voorbereiding van missies, aldus het ministerie. Ook op uitzendingen worden ze gebruikt. Naast de Luchtmobiele Brigade beschikken ook mariniers en commando’s over dit wapen. Het gaat om de van origine Franse Hotchkiss-Brandt-mortieren die eind jaren zeventig zijn omgebouwd.

De marechaussee onderzoekt onder leiding van het Openbaar Ministerie de oorzaak van het ongeval. Een team onderzoekers vertrekt zo spoedig mogelijk naar het Afrikaanse land. Hoe lang het onderzoek gaat duren, kan Hennis niet zeggen.


Profiel: 60 mm-mortier

DEN HAAG (ANP). Het Nederlandse leger haalt het type mortier waarmee woensdag in Mali een dodelijk ongeluk gebeurde voorlopig uit roulatie. Bij het ongeval kwamen twee militairen van de Luchtmobiele Brigade om het leven en een derde raakte ernstig gewond. Een profiel van de 60 mm-mortier.

Fabrikant: Het gaat om van origine Franse Hotchkiss-Brandt-mortieren. Deze werden eind jaren zeventig omgebouwd tot het huidige wapen.

Versies: Er zijn twee versies van de mortier. De zogenoemde drop-fire wordt afgevuurd door de mortiergranaat in de buis te laten vallen, terwijl de zogenoemde trigger-fire met een trekkermechanisme wordt afgevuurd.

Gewicht: 8,1 kilo

Lengte: 85 centimeter

Bereik: 100 tot 1050 meter

Gebruik: De draagbare mortieren worden gebruikt door commando’s, mariniers en luchtmobiele verkenners. De lichte mortieren kunnen door een persoon worden gedragen. Voor het bedienen van het wapen zijn twee militairen nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer