Buitenland

Queen maant tot kalmte rond brexit

De Britse koningin Elizabeth II heeft zaterdag in Schotland ertoe opgeroepen om tijd te maken om rustig na te denken en zaken te overwegen. Ze riep de Britten ertoe op „kalm en bedaard te blijven.”

4 July 2016 11:28Gewijzigd op 16 November 2020 04:45
EDINBURGH. De Britse koningin Elizabeth riep de Britten zaterdag in Schotland op hun kalmte te bewaren na het referendum over het EU-lidmaatschap. beeld EPA, Andrew Milligan
EDINBURGH. De Britse koningin Elizabeth riep de Britten zaterdag in Schotland op hun kalmte te bewaren na het referendum over het EU-lidmaatschap. beeld EPA, Andrew Milligan

Ze doelde op de problemen die zich met het referendum van 23 juni over het EU-lidmaatschap hebben aangediend. Het referendum heeft een diepe verdeeldheid getoond tussen noord en zuid en tussen de bevolkingsgroepen die al of niet van de globalisering profiteren. Bovendien blijkt dat de voorstanders van het vertrek uit de EU (brexit), hier geen plan voor hebben. Een kleine meerderheid sprak zich uit voor de brexit.

De koningin sprak zaterdag in de Schotse hoofdstad Edinburgh bij de opening van het Schotse parlement. In Schotland stemde 62 procent voor EU-lidmaatschap. In heel het land waren er zaterdag demonstraties voor de EU. In Londen waren tienduizenden EU-aanhangers op de been, aldus Britse media.

Schotland kan een fors obstakel voor de brexit worden, omdat de meerderheid er veel liever zonder de Engelsen verdergaat dan zonder de EU. Sommige juristen stellen bovendien dat het Schotse parlement toestemming zou moeten geven om de EU te verlaten, omdat de EU wordt genoemd in de wet die bevoegdheden van Londen aan Schotland overdraagt. De Schotse premier Nicola Sturgeon staat onafhankelijkheid voor, onder meer om in de EU te blijven.

Juristen hebben in Britse media gewaarschuwd dat een poging van Londen het lidmaatschap op te zeggen, zal leiden tot talrijke en lange procedures tegen dat voornemen. Mocht het brexitplan overleven, dan zou het Verenigd Koninkrijk uit elkaar vallen. In Noord-Ierland is ook een meerderheid die graag in de republiek Ierland verder wil om EU-lid te blijven.

Frankrijk doet zijn best om de hoofdstad Parijs aantrekkelijker te maken voor bedrijven in de financiële dienstverlening. Dit heeft premier Manuel Valls zaterdag beklemtoond. De boodschap komt een week na het Britse referendum over het EU-lidmaatschap waarin een kleine meerderheid nee tegen de EU zei.

Voor het Verenigd Koninkrijk liggen door de stem voor een brexit twee grote gevaren op de loer: inflatie en recessie. Dat zei bestuurslid van de Europese Centrale Bank Villeroy de Galhau gisteren op een conferentie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer