Terrorist neemt tegenwoordig gewoon een taxi
ISTANBUL. Dodelijke schoten, zware explosies. Drie terroristen nemen een taxi en richten een bloedbad aan op de luchthaven van Istanboel. Een reconstructie.
Dinsdagavond, 21.45 uur. Voor de vertrekhal van de internationale luchthaven Atatürk in Istanbul stopt een gele taxi. Drie mannen stappen uit voor de zwaarbeveiligde luchthaven. Agenten en beveiligers mogen –net na zonsondergang– weer eten na het vasten in verband met de ramadan.
Nog voor de incheckbalies vindt een eerste veiligheidscontrole plaats. Een van de mannen opent het vuur, zaait dood en verderf en blaast zich op bij de taxistandplaats. Een tweede terrorist dringt de luchthaven binnen en blaast zich met een bomgordel op bij de veiligheidscontrole. Een deel van de afzetting wordt weggevaagd. Overal breekt er paniek uit. Omstanders rennen voor hun leven.
De derde aanslagpleger loopt de terminal binnen en zou met de trap naar beneden zijn gegaan. Op camerabeelden is te zien hoe de man vervolgens door de hal rent. Opeens valt hij op de grond. Een agent schiet hem met gericht neer. Het pistool van de zelfmoordterrorist glijdt meters weg over de vloer.
De terrorist slaagt er even later alsnog in zich op te blazen. Een rode gloed van een zware explosie vult de hal. Plafonds komen naar beneden, reizigers blijven roerloos op de grond achter.
De Turkse autoriteiten leggen het vliegverkeer onmiddellijk stil. Ambulances en taxi’s rijden af en aan om gewonden naar ziekenhuizen af te voeren.
Het voorlopige resultaat is 42 doden –inclusief de 3 daders– en 239 gewonden. Onder de slachtoffers bevinden zich mensen uit Turkije, Saudi-Arabië, Afghanistan, Pakistan, Oezbekistan, Oekraïne en Zwitserland.
Langzaam krijgen de slachtoffers een gezicht. Een Tunesische vader –afgereisd om zijn zoon te weerhouden van deelname aan de strijd van IS– komt om. Turkije vermoedt dat juist IS achter deze aanslag zit.
Kopie Zaventem
De terreurdaad in Istanbul herinnert aan de aanslag eind maart op luchthaven Zaventem in Brussel. Ook daar namen de daders een taxi, beschikten over machinegeweren en bliezen zich op. In Istanbul vertrok het eerste vliegtuig een dag later alweer, in Brussel duurde het ruim twee weken.
Op de luchthaven Atatürk hangen de vlaggen voorlopig halfstok.