Buitenland

Hoort Trump nu ook bij de born-agains?

NEW YORK. Sommige Amerikaanse christenen zijn er blij mee, anderen geloven er niks van. Maar volgens dr. James Dobson, oprichter van de organisatie Focus on the Family, is Donald Trump sinds kort ”born-again”, wedergeboren christen.

W. B. Kranendonk
29 June 2016 15:18Gewijzigd op 16 November 2020 04:36
MUSCATINE. Donald Trump bij het verlaten van een presbyteriaanse kerk in Muscatine, Iowa, januari dit jaar. De gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat bezoekt vrijwel nooit een kerkdienst, maar liet zich in januari in het kader van zijn campagne in
MUSCATINE. Donald Trump bij het verlaten van een presbyteriaanse kerk in Muscatine, Iowa, januari dit jaar. De gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat bezoekt vrijwel nooit een kerkdienst, maar liet zich in januari in het kader van zijn campagne in

„Als het om zijn geloof gaat, is Donald Trump nog een baby. Hij moet nog veel leren”, zegt Dobson. „Maar hij heeft een persoonlijke relatie met Christus. Ik ken degene die hem tot Christus heeft geleid.” Dobson weet niet precies wanneer de omkeer in het leven van Trump heeft plaatsgevonden, maar wel dat het nog maar kortgeleden is.

De voormalige president van Focus on the Family zegt dit na zijn bezoek, vorige week, aan 
een bijeenkomst waar Trump en honderden evangelicale leiders elkaar ontmoetten. Dobson is inmiddels ook toegetreden tot de adviesraad die Trump op die dag formeerde om hem te helpen de contacten met evangelicalen in Amerika te intensiveren.

Beginneling

In een interview met Michael Anthony voor de website God­factor geeft Dobson een terugblik op de samenkomst. In dit gesprek zegt hij over de bekering van Trump: „Ik ben ervan overtuigd dat hij een oprechte keus heeft gemaakt, maar hij is nog een beginneling.”

Paul Manafort, de campagne­leider van Trump, zei zondag in het televisieprogramma Meet the Press: „Ik ga niets zeggen over het geloof van Donald Trump. Als je daar iets over wilt weten, moet je het hem zelf vragen.”

Trump zwijgt echter tot nu toe over een ver­andering in zijn leven. In het verleden heeft hij ook weinig over zijn geloof los­gelaten. Hij zegt lid te zijn van de Marble Collegiate Church in New York, maar nauwelijks tijd te hebben om naar een kerkdienst te gaan. „Ja, met Kerst. Maar ook niet elk jaar; ik heb te veel om handen.”

Scepsis

Weliswaar is Trump een verwoed verzamelaar van oude Bijbels, maar hij komt zelden toe aan het lezen ervan. Zijn Bijbel­kennis is ook minimaal, zo is diverse keren gebleken. Nog niet zo lang geleden zei hij geen vergeving door het bloed van Jezus Christus nodig te hebben, omdat hij niet zou weten wat hij fout had gedaan.

„Dat is nu anders”, stelt Dobson. „Trump heeft Christus aangenomen en is wedergeboren. Vergelijk het met de bekering van Paulus. Die veranderde ook plotseling helemaal.” Wel erkent de oud-president van Focus on the Family dat Trump bepaald nog niet de taal van een christen spreekt. In een toespraak, vorige week, tot de evangelicale leiders gebruikte de Republikeinse politicus geen enkele keer het woord ”geloof” maar de meer afstandelijke term ”godsdienst”.

Ook had hij het niet over bidden of Bijbellezen. Voor Dobson is dat geen bezwaar. „Ik weet zeker dat toen Saulus veranderde in Paulus hij ook niet direct de taal van de eerste christenen gebruikte. Daarom, laten we mild zijn en Trump de ruimte en de tijd geven om te groeien in het geloof.”

Het nieuws dat Trump tot geloof is gekomen, heeft binnen de evangelicale beweging slechts weinigen enthousiast gemaakt. Een zeer beperkt deel gelooft dat de verandering oprecht is. Veruit de meerderheid plaatst grote vraagtekens bij zijn omkeer.

Het meest mild is wellicht nog Miguel de la Torre, hoogleraar sociale ethiek aan de School of Theology in Denver. In een open brief aan Trump roept De la Torre hem op lessen te trekken uit de geschiedenis van de rijke jongeling en die van Zacheüs. „Laat ik ervan uitgaan, Donald, dat je de eerste stap hebt gezet op weg naar de eeuwige heerlijkheid. Als een nieuwe broeder in Christus spoor ik je aan niet het voorbeeld van de rijke jongeling te volgen. Die dacht dat je discipel van Christus kon zijn door het geloof te belijden zonder een christelijke levenspraktijk. Denk aan de woorden van Jakobus dat het geloof zonder de werken dood is. Ik kijk ernaar uit te mogen zien hoe je het voorbeeld van Zacheüs volgt en je zaligheid zult werken met vrezen en beven. Tot dan.”

Woorden en daden

Bijtend is de kritiek van de populaire christelijke schrijfster Rachel Held Evans: „Wat moet ik doen om eeuwig gelukkig te worden? Blijkbaar president­kandidaat voor de Republikeinen worden. Dan is alles in één keer in orde. Laat me even op adem komen… Donald Trump wedergeboren?! Onzin. De Religious Right (zoals de conservatieve evangelicalen wel worden genoemd, red.) heeft eenvoudig Jakobus 2 verkwanseld.”

Omroepmedewerker en conservatief opinieleider Erick Erickson vindt dat het tekenend is voor de karakterloosheid van veel evangelicalen als ze zomaar vallen voor de bekering van Trump. „Geen mens mag oordelen over het hart van anderen. Maar we zien wel wat de daden van Trump zijn. Die sporen niet met de Bijbelse geboden. Wie dat gedrag door de vingers ziet, is niet alleen voor anderen gelijk aan de priester Eli, maar ook voor zichzelf. En dan komt je uiteindelijk net als de bejaarde priester uit het Oude Testament een keer ten val en breek je je nek.”

Wasbeurt

Jonathan Russell, verbonden aan het Center for Religion and Civic Culture van de universiteit van South California, spreekt van „een bekend ritueel” bij de Religious Right. „Om buitenstaanders het eigen kamp binnen te halen, krijgen mensen een evangelicale wasbeurt. Dan zegt men dat iemand plotseling wedergeboren is. Met het stempel ”born-again” ontwaakt het een-van-onsgevoel. Dan heeft een kandidaat een keurmerk van betrouwbaarheid gekregen.”

Of dit op de (middel)lange termijn positief zal uitwerken voor het imago van Trump, betwijfelt Russell. „Dan mogen de evangelicale leiders Trump wel een intensieve spoedcursus geven in taalgebruik en gedrag. Ik vrees echter dat hij niet zal slagen. Donald Trump laat zich in niets gezeggen. Hij is niet leerbaar en dus blijft hij wie hij is; hij zal grove taal blijven gebruiken en zal zeker niet soberder en Bijbelser gaan leven.”

Russel spreekt van de „politisering van de bekering.” De wedergeboorte van Trump wordt volgens hem ingezet als wapen in de verkiezingsstrijd. „Dat is misbruik van de kernboodschap van de Bijbel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer