Economie

Genetici analyseren erfelijke basis melk

Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR), de Nederlandse Zuivel Organisatie NZO en fokkerijorganisatie Holland Genetics gaan onderzoek doen naar de erfelijke basis van melkkoeien.

ANP
14 April 2004 08:23Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

De onderzoekers hopen op termijn dieren te kunnen selecteren die melk leveren die aan specifieke gezondheids- en voedingseisen van consumenten voldoet.

Dat heeft een woordvoerder van de Wageningen UR dinsdag bekendgemaakt. De drie onderzoekspartijen hebben dinsdag een overeenkomst voor vier jaar gesloten. Het onderzoek gaat 1,7 miljoen euro kosten.

Bestanddelen van melk spelen volgens de onderzoekers een rol bij onder andere het voorkomen van melkallergie en het verlagen van hoge bloeddruk. Ook de vetsamenstelling van het zuivelproduct kan van invloed zijn op de gezondheid. De samenstelling van melkvet en melkeiwit wordt bepaald door het genetische patroon van de koe.

De onderzoekers gaan het genetisch patroon en de betekenis daarvan voor de melk analyseren. Als ze dat weten zou het mogelijk zijn om melk en zuivelproducten te produceren die aan specifieke gezondheidseisen voldoen, aldus een woordvoerder van de Wageningse universiteit.

Nederland is, aldus de onderzoekers, het meest geschikte land om dergelijk onderzoek te doen. De melk is van hoogstaande kwaliteit, de positie van de zuivelindustrie is internationaal vooraanstaand en er bestaat een uitstekende kennisinfrastructuur op het gebied van de melkfokkerij. Productinnovatie zal de Nederlandse marktpositie versterken, zo verwachten de betrokken partijen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer