Nog geen oplossing voor crisis Suriname
PARAMARIBO (ANP). Steeds meer juristen, parlementsleden en andere deskundigen in Suriname gaan er vanuit dat de zitting van de krijgsraad over het Decembermoordenproces aanstaande donderdag gewoon doorgaat. Toch durft niemand zijn hand daarvoor in het vuur te steken omdat de kans bestaat dat president Desi Bouterse een manier vindt om het strafproces te blokkeren.
Volgens Bouterse, die hoofdverdachte is in het Decembermoordenproces, is er in Suriname sprake van een constitutionele crisis. Deze zou zijn ontstaan zijn doordat de krijgsraad begin juni besloot de omstreden Amnestiewet niet van toepassing te verklaren in dit strafproces. Door deze uitspraak is het proces na een schorsing van vier jaar weer hervat.
Bouterse kondigde vorige week aan met maatregelen, „binnen recht en wet”, te komen om de crisis op te lossen. Tot vandaag is niet bekend welke maatregelen dit zullen zijn.
Inmiddels heeft de waarnemend president van het hof van Justitie gezegd dat er geen sprake is van een crisis en ook de rechtstaat niet in gevaar is. De procureur-generaal heeft aangegeven dat besluiten van rechters altijd gerespecteerd moeten worden.
Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, denkt ook dat het proces gewoon doorgaat. Twee eerder genoemde uitwegen voor Bouterse - het afkondigen van de noodtoestand of het met spoed instellen van een Constitutioneel Hof - zijn volgens hem juridisch niet mogelijk. Een derde optie, het toepassen van artikel 148 uit de Grondwet, zou misschien wel tot stopzetting kunnen leiden. „Dit artikel geeft de regering toestemming om via de procureur-generaal een vervolging stop te zetten als de staatsveiligheid in gevaar is. Maar dit is nog nooit in Suriname toegepast, dus het is moeilijk daar nu uitspraken over te doen”, aldus Monorath. Hij gaat er vanuit gaat dat fanatieke aanhangers van Bouterse hun dreigementen om de rechtszaal te blokkeren, niet zullen uitvoeren.
Het proces draait om de moord in 1982 op vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse.