Britse EU-commissaris stapt op om Brexit
BRUSSEL (ANP). De Britse eurocommissaris Jonathan Hill heeft zaterdag zijn ontslag ingediend. „Ik denk niet dat ik kan doorgaan als Brits eurocommissaris en doen alsof er niets gebeurd is”, zegt hij in een verklaring. Hill (55) is verantwoordelijk voor de zware portefeuille Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie.
Hill (55) is „zeer teleurgesteld” over de uitslag van het referendum donderdag waarin de Britten hebben gekozen de EU te verlaten. Hij treedt op 15 juli af. Zijn zware portefeuille Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie wordt op 16 juli overgedragen aan de Let Valdis Dombrovskis, die nu ook verantwoordelijk is voor de euro en sociale dialoog, heeft de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker aan de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz gemeld.
De leiders van de vier grootste groepen in het Europarlement hadden er vrijdag op aangedrongen om Hill zijn bevoegdheden af te nemen.
Juncker zegt in een verklaring dat hij „met spijt” het ontslag heeft aanvaard. „Lord Hill is een ervaren politicus voor wie ik veel respect heb. Ik wou bij de samenstelling van de commissie in 2014 dat de Britse commissaris de financiële diensten als zijn taak zou opnemen als teken van vertrouwen van het Britse lidmaatschap van de EU. De situatie is nu helaas veranderd”, aldus Juncker.
Europarlementariër Esther de Lange (CDA), woordvoerder economische en financiële zaken, zegt Hills beslissing te begrijpen. „Hij zit met financiële dienstverlening op een cruciaal dossier voor de Britten. Door de brexit-uitslag ontstaat er een onoverkomelijk belangenconflict. We kunnen niet over uittreding onderhandelen terwijl hij nog invloed uitoefent op wetgeving die straks waarschijnlijk niet eens op de Britten van toepassing is.”
Juncker zegt ook „klaar” te zijn om van de Britse regering te horen wie zij als plaatsvervanger van Hill naar Brussel wil sturen en welke portefeuille ze hierbij in gedachten heeft. Volgens het EU-verdrag moet elke lidstaat één eurocommissaris afvaardigen, en de scheiding van VK en EU kan nog jaren in beslag nemen. Bij een voorgenomen benoeming van een Brit in de huidige commissie kan het parlement dwars gaan liggen.