Buitenland

Kanaaleilanden hopen dat veel hetzelfde blijft

SAINT HELIER (ANP). Op de Britse Kanaaleilanden stemt donderdag bijna niemand over lidmaatschap van de EU. De eilanden horen niet bij de EU en officieel ook niet bij het Verenigd Koninkrijk. Slechts een beperkt aantal bewoners dat als kiezer geregistreerd staat in Groot-Brittannië, kan bijvoorbeeld via de post zijn stem uitbrengen. De meeste van de 165.000 eilandbewoners hopen dat het Britse referendum van donderdag geen grote veranderingen met zich meebrengt, meldde woensdag de Financial Times.

22 June 2016 11:28Gewijzigd op 16 November 2020 04:26

De eilanden hebben voor hun economie al genoeg akkoorden met de EU en voor de relatie met Londen is het belangrijk dat de financiële dienstensector daar niet wordt beschadigd door de brexit. De Kanaaleilanden gelden als belastingparadijzen en daarom zijn hun banden met de sector in Londen nauw. Tal van waarnemers inclusief het gezaghebbende weekblad The Economist voorspellen forse brexit-schade in die financiële dienstensector. Als Groot-Brittannië wegloopt uit de unie, valt daar in de EU ook de invloedrijke stem van Londen weg, die het doorgaans opneemt voor de eilanden.

Voor veel bewoners van onder meer Jersey en Guernsey hoeft het allemaal niet. Boeren en vissers bijvoorbeeld hebben toegang tot het Europese vasteland dankzij de bestaande akkoorden. Een brexit zou betekenen dat er over dergelijke akkoorden weer opnieuw zou moeten worden onderhandeld.

De Engelse eilanden vlak voor de Franse kust hebben al sinds de dertiende eeuw een speciale status. En toen Londen lid van de EEG (Europese Economische Gemeenschap) werd, kregen ze ook een speciale behandeling: zij werden helemaal geen lid. Wel vallen ze met een speciale overeenkomst binnen de douane-unie van Europa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer