Buitenland

Bouterse: crisis na vonnis krijgsraad

PARAMARIBO (ANP). De uitspraak van de Surinaamse krijgsraad om door te gaan met het strafproces over de decembermoorden heeft geleid tot een constitutionele crisis in Suriname. Dat heeft president Desi Bouterse dinsdagmiddag tijdens een vergadering van het Surinaamse parlement gezegd.

21 June 2016 20:33Gewijzigd op 16 November 2020 04:25

Volgens Bouterse is er nu sprake van een ‘storing’ in de verhouding tussen de rechterlijke, de wetgevende en de uitvoerende macht. Bouterse, nu president van Suriname, is ook de hoofdverdachte in het Decembermoordenproces. Op 9 juni besloot de krijgsraad het strafproces na een schorsing van vier jaar weer te hervatten. Om dat mogelijk te maken heeft de rechter de omstreden Amnestiewet buiten werking verklaard in dit proces. Deze wet zorgde er voor dat de verdachten van de decembermoorden vrijuit zouden gaan.

Het feit dat de rechter een door het parlement goedgekeurde wet ‘opzij’ heeft gezet zou de oorzaak zijn van de verstoring van de verhouding tussen de drie machten. De leiders van de drie oppositiepartijen hebben tijdens de vergadering gezegd dat er volgens hen geen sprake is van een constitutionele crisis. Ook verschillende rechtsgeleerden en juristen, onder wie de Surinaamse Orde van Advocaten, hebben de afgelopen dagen gesteld dat er geen sprake is van een crisis.

Bouterse zei dat hij het ontstane probleem wil oplossen binnen ‘recht en wet’. ‘‘Als we dat niet doen ontstaat er rechtsonzekerheid wat problemen kan opleveren voor de staatsveiligheid. Wij gaan er daarom alles aan doen om er geen chaos van te maken’’, aldus de president die opmerkte dat er andere krachten zijn die wel aansturen op een chaos.

Op welke manier hij het probleem gaat aanpakken kon Bouterse nog niet aangeven omdat hij het ‘gewraakte’ vonnis pas maandag op papier heeft binnen gekregen. Wel heeft hij de afgelopen dagen alle relevante maatschappelijke organisaties, waaronder leger en politie, op de hoogte gebracht van de volgens hem ‘ernstige’ situatie. Dit informeren van de gewapende machten heeft geleid tot vele speculaties en verwijzingen naar de jaren tachtig toen Bouterse de leider was van een militair regime en geweld niet schuwde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer