Buitenland

VN vragen geld voor West-Sudan

De Verenigde Naties hebben de lidstaten maandag om 115 miljoen dollar gevraagd voor humanitaire hulpverlening in Darfur, een streek in het westen van Sudan waar Arabische extremisten een etnische zuiveringscampagne tegen Afrikanen zouden voeren.

AP
13 April 2004 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 01:07

Het geld is onder meer nodig om voedsel, medicijnen, water en bescherming te bieden aan meer dan 700.000 vluchtelingen. De Sudanese regering ontkent dat zij achter het geweld zit. Zij heeft de VN uitgenodigd de humanitaire nood in kaart te brengen en heeft zelf een noodhulpprogramma op poten gezet. Om de hulpverlening mogelijk te maken, is vorige week in Darfur een bestand van 45 dagen afgekondigd.

De hoogste militaire functionaris van de Europese Unie, de Finse generaal Gustav Hägglund, acht het „zeer goed mogelijk” dat de EU een militaire troepenmacht naar Sudan stuurt. De Europese militairen zouden in de onrustige regio Darfur verder bloedvergieten moeten voorkomen, aldus de 65-jarige generaal dinsdag in een interview met The Financial Times.

VN-baas Kofi Annan heeft vorige week nadrukkelijk gepleit voor een internationale interventie in het Afrikaanse land, mogelijk zelfs met militairen. Hägglund meent dat een mogelijke militaire operatie met VN-mandaat goed zou passen in militaire ambities van de Unie, die vooral door Frankrijk en Groot-Brittannië worden uitgedragen.

De Sudanese regering bereikte vlak voor Pasen een tijdelijke wapenstilstand met rebellen uit de opstandige regio Darfur. Een hoge regeringsfunctionaris kondigde aan dat het ging om een „humanitair” staakt-het-vuren, bedoeld om hulp aan de inwoners van het gebied in het westen van Sudan te bieden. Door het geweld zijn honderdduizenden op de vlucht geslagen.

Het staakt-het-vuren, dat gesloten werd in de Tsjadische hoofdstad Ndjamena, duurt zeker 45 dagen. De partijen die het bestand ondertekenden, de Sudanese regering en de rebellengroeperingen SLM en JEM, gaan binnen twee weken opnieuw om de tafel zitten om de politieke aspecten van het conflict te bespreken.

Verscheidene rebellengroeperingen ontketenden begin vorig jaar een opstand tegen het gezag in Khartoem. Zij beschuldigden de machthebbers ervan Arabische milities te bewapenen om de niet-islamitische dorpen in Darfur te plunderen en het gebied leeg te roven. De VN spraken onlangs van „etnische zuiveringen” en over de „tactiek van de verschroeide aarde” die de milities in Darfur zouden toepassen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer