Media in VS keren zich tegen christenen
De man die zondag in een homobar in Orlando 49 mensen doodschoot, was moslim. Maar in de Amerikaanse media worden christenen steeds meer medeverantwoordelijk gesteld.
David French, jurist en medewerker van het conservatieve maandblad National Review, is zeer bezorgd. „Door de moordpartij in Orlando is een oorlog tegen christenen ontketend. Zij krijgen nu in de media de schuld van de gruweldaad van de slachtpartij die Omar Mateen heeft aangericht.”
Hoewel het misschien nog te vroeg is om van een echte antichristelijke mediacampagne te spreken, is wel duidelijk dat er in de Amerikaanse pers steeds meer beschuldigende vingers wijzen naar (conservatieve) christenen. Zij zouden met hun verzet tegen het homohuwelijk en met het afwijzen van de homoseksuele levenswijze een klimaat van discriminatie en van haat tegen homo’s hebben gecreëerd.
„Iedere prediker, pastor en priester die beweert dat homo’s zondaars en perverse mensen zijn, heeft bijgedragen aan deze moord”, schrijft kunstenaar en homoactivist Andrew Sotomayor in The Huffington Post. „En iedereen die zijn predikant heeft horen zeggen dat homo’s naar de hel gaan zonder daartegen te hebben geprotesteerd, is er ook schuldig aan.”
In stelling gebracht
Zach Ford, hoofdredacteur van het homoblad Think Progress, deelt de gedachte dat christenen medeverantwoordelijk zijn voor Orlando. Zij hebben naar zijn overtuiging het geweld tegen homo’s „in stelling gebracht.”
Hij stelt dat christenen zelfs verder gaan dan islamieten als het gaat om het gebruik van geweld. „Moslims executeren homo’s; christenen zijn nog wreder. Zij verdedigen discriminatie van homo’s, verzetten zich tegen het homohuwelijk en demoniseren transgenders. Daarmee knijpen ze homoseksuelen de keel af zodat die heel langzaam stikken.”
Als voorbeeld van de christelijke wreedheid wijst Zach Ford op de arrestatie, zondag, van de twintigjarige James Wesley Howell, die met een auto vol wapens en explosieven op weg was naar de homoparade in Californië. „Howell was blank en kwam uit Indiana”, schrijft Ford. Hij wijst er vervolgens op dat in die staat recent wetten aangenomen zijn waardoor bedrijven de garantie hebben niet onder dwang goederen aan homo’s te moeten leveren als ze daar principieel bezwaar tegen hebben. Daarmee is volgens Ford bewezen dat christenen tot gruwelijker aanslagen in staat zijn dan moslimextremisten. Wat hij niet vermeldt, is dat Howell geen conservatief christen is en zelf bekendstaat als iemand met homoseksuele gevoelens.
Wie denkt dat deze geluiden alleen binnen homokringen te beluisteren zijn heeft het mis. Kirsten Becker, jurist, schreef begin deze week: „De man die de trekker overhaalde mag dan een moslim zijn – waarbij overigens moet worden bedacht dat hij het perverse segment van de islam vertegenwoordigt. Maar feitelijk heeft de christelijke antihomoretoriek afgelopen zondag vijftig mensen het leven gekost. De vrucht van de conservatieve toorn over homo’s lag zondagmorgen op de dansvloer in Orlando, badend in onschuldig bloed.”
Niet alleen christelijke voorgangers, maar ook politici die bekendstaan als conservatieve christenen krijgen de schuld. Chase Strangio, als jurist verbonden aan de American Civil Liberties Union, verbond zondag in een reactie de schietpartij met de politieke beweging van de Christian Right. „Die heeft er in de achterliggende zes maanden voor gezorgd dat in 34 verschillende staten in totaal 200 antihomowetten en -maatregelen zijn aangenomen.”
Klimaat van haat
In die geest sprak ook de hoofdredactie van The New York Times. In een commentaar wees zij er woensdag op dat de daad van Mateen alleen mogelijk was omdat er in Amerika een klimaat van haat jegens homo’s heerst. Als oorzaak wijst de commentator van de gezaghebbende Amerikaanse krant op de erkenning van het homohuwelijk in de zomer van vorig jaar. „Daardoor hebben de conservatieve christenen, politici en juristen een extra aansporing gekregen zich fel te verzetten tegen verdere uitbreiding van de rechten van homo’s.”
Heel expliciet wijst The New York Times naar de gouverneurs van de staten North Carolina en Texas. Zij zouden met hun wc-verbod voor transgenders de emancipatie van homo’s, lesbiennes en transgenders ernstig hebben geschaad. „De 49 omgekomen mensen in Orlando zijn slachtoffer van een terreurdaad, maar we moeten ook goed onthouden dat ze vooral ook slachtoffers zijn van een maatschappij waar haat diep wortel heeft geschoten”, aldus de hoofdredactie van The New York Times.
Het lijkt erop dat Eugene Volokh, een rechtsgeleerde van de University of California, eerder gelijk kreeg dan hij vorig jaar zomer dacht. „Als ik conservatief christen was (wat ik bepaald niet ben) dan zou ik alle reden hebben om me erg ongerust te maken”, zei hij na de erkenning van het homohuwelijk. „We gaan binnen enkele jaren naar een samenleving waarin conservatieve christenen uitgesloten worden. Ze zullen net zo worden behandeld als racisten en ze zullen overal de schuld van krijgen.”