Aanslag in Orlando vooral in voordeel van Trump
WASHINGTON. „Zie je wel, ik heb toch gelijk. De grenzen sluiten voor die moslims.” De schietpartij, zondag in Orlando, is voor de Republikeinse presidentskandidaat Trump een bevestiging van zijn visie. Democraten gruwen ervan dat de rivaal van Hillary Clinton garen probeert te spinnen bij het drama.
Hoe fel de verkiezingsstrijd in Amerika soms was, tot nu toe was het goed gebruik dat bij dramatische gebeurtenissen de verbale gevechten tijdelijk werden opgeschort. Dat is nu anders. Enerzijds komt dat door de sociale media, waardoor iedereen direct zijn emoties en primaire gedachten de wereld bekend maakt.
Anderzijds heeft dat ook te maken met de persoon van Trump. Die leeft bij invallen en ongepolijste gedachten. Dus konden zijn volgers, in totaal meer dan 9 miljoen, vrijwel direct na de aanslag lezen wat hij dacht.
Binnen een uur na de schietpartij in Orlando stuurde Trump een tweet de wereld in waarin hij stelde goed te zitten met zijn resolute standpunt.
Trump verweet zowel zijn rivaal Clinton als de zittende president Obama slap te zijn door niet expliciet de radicale islam aan te wijzen als het kwalijke brein achter de moordpartij in Orlando. „Als de president dit weigert, moet hij onmiddellijk aftreden – oneervol wel te verstaan.” Volgens Trump moeten de Amerikanen ook goed beseffen dat ze een risico nemen als ze op Hillary stemmen. „Dat betekent dat er nog honderdduizenden immigranten uit het Midden-Oosten naar de VS zullen komen.”
Inderdaad was Clinton in haar eerste reactie terughoudend. Zij betuigde haar medeleven aan de nabestaanden en de gewonden. Pas nadat president Obama gezegd had dat de massaslachting „een daad van terreur en van haat” was, nam Clinton ook het woord ”terreur” in haar mond. Maar beide Democratische politici zwegen over de rol van de islam.
Clinton ging wel uitgebreid in op de pijn die de homobeweging in Amerika leed. Zij beloofde die haar onvoorwaardelijke steun.
Het is niet uitgesloten dat Trump door de aanslag in Orlando op punten wint. In ieder geval op de korte termijn. Na de aanslag in San Bernadino in december vorig jaar schoot hij in de peilingen ook omhoog. Elke nieuwe aanslag versterkt de roep om krachtige aanpak van de kwestie van nationale veiligheid. Dat speelt vooral Trump in de kaart.
Er zijn commentatoren die stellen dat IS het vuurtje zal aanwakkeren. De terreurgroep ziet het als een voordeel als de Republikein president wordt. „Dan zullen dolende zielen zich afkeren van de VS en kiezen voor IS.”
De Democraten gebruiken de schietpartij in Orlando om opnieuw te pleiten voor een verbod op wapenbezit. President Obama deed dat zondag ook. „We moeten beslissen wat voor land we willen zijn.” Het pleidooi is niet nieuw. Obama klink dan ook enigszins gelaten. „Niet kiezen is ook een daad.”
Voorstanders van een verbod op wapenbezit sluiten zich maar beperkt bij Obama aan. Hun grootste verwijt is dat het de Democraten in acht jaar niet gelukt is dit te realiseren. Tegenstanders gebruiken juist de aanslag van zondag als het bewijs dat het particulier wapenbezit noodzakelijk is om zichzelf te verdedigen. In de emotie van dit moment lijken de Democraten op punten te hebben ingeleverd.