Binnenland

Ark van Noach beschadigd, maar expositie intact

OSLO. De 70 meter lange Ark van Noach heeft averij opgelopen. Vrijdag botste het schip in de haven van Oslo op een aangemeerd vaartuig van de Noorse kustwacht.

J. Visscher
10 June 2016 22:15Gewijzigd op 16 November 2020 04:11
OSLO. De Ark van Noach, die in beheer is van Aad Peters, kwam vrijdag in de haven van Oslo in aanvaring met een ander vaartuig. De schade aan de scheepswand van de ark is aanzienlijk.  beeld EPA, Gorm Kallestad
OSLO. De Ark van Noach, die in beheer is van Aad Peters, kwam vrijdag in de haven van Oslo in aanvaring met een ander vaartuig. De schade aan de scheepswand van de ark is aanzienlijk.  beeld EPA, Gorm Kallestad

De paar opvarenden van de arkreplica zijn geschrokken, vertelt Aad Peters. De kunstenaar en poppenspeler, bekend van educatieve tv-programma’s, beheert de Ark van Noach. De averij is aanzienlijk. „De zijkant van de ark is zwaar beschadigd. De vraag is in hoeverre de constructiebalken zijn vernietigd. Onze expositie binnen in het schip is niet beschadigd. Door de opengescheurde scheepswand heeft baby Mozes in zijn biezen mandje nu wel meer licht gekregen.”

Er zijn twee Arken van Noach, beide gebouwd door de Noord-Hollandse aannemer en evangelist Johan Huibers en vrijwilligers. De 70 meter lange ark die in Oslo een aanvaring had, was in 2007 gereed. De ark van 130 meter lang, waar Huibers de scepter zwaait, was in 2012 klaar. Dat schip vertrok in januari uit Dordrecht, met als reisdoel Brazilië.

Peters vertelt dat zijn 70 meter lange ark diverse Europese havens aandeed. „Tijdens een toer van anderhalf uur is op de boot de essentie van het Oude en Nieuwe Testament te zien. De wortels van de boom van goed en kwaad lopen langs de Bijbelse verhalen en eindigen in de vorm van een kruis. Daar begint de boom des levens weer te groeien.”

In menig stad is veel belangstelling voor het opvallende schip, zegt Peters. „In het Duitse Rostock, een stad in de voormalige DDR, kwamen in vijf weken tijd 30.000 bezoekers. Kinderen kenden de Bijbelse verhalen niet. Opa en oma werden meegesleurd en had Bijbels van honderd jaar oud bij zich.”

In steden als Oslo heerst vaak een „sceptische” houding tegenover de Bijbel, merkt Peters. „In Noorwegen waren kerk en staat tot voor enkele jaren terug niet gescheiden. Nu lijkt het alsof de Noren willen afrekenen met alles wat herinnert aan hun lutherse geschiedenis. Maar als ze de ark eenmaal hebben bezocht, zijn ze toch onder de indruk.”

Van evangelisatie via de ark wil Peters niet meteen spreken. „Denk aan een goede stofzuiger. Wij zeggen niet: „Koop die stofzuiger!” Mensen moeten zelf ontdekken dat het een goed apparaat is. Zo heeft de Bijbel ook kracht in zichzelf. We presenteren de Bijbelse geschiedenissen en blijven weg bij de kerkelijke en religieuze kant van het verhaal. Laat mensen eerst maar eens kennis nemen van de Bijbelse verhalen.”

De ark was nog niet zo lang geleden in het Noorse Stavanger, een stad met veel olieindustrie. „De burgemeester ontving ons en sprak van een zegen voor de stad. Onze scheepsexpositie is geopend door de burgemeester, een bisschop en een voorman van de Hells Angels, die ik zelf had uitgenodigd. Met een verwijzing naar de Bijbel vergeleek ik de burgemeester en de bisschop met de reine dieren, de Hells Angels met de onreine. De Hells Angels vonden het fantastisch.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer