Levenslang voor moord op echtpaar uit Sittard
De rechtbank in Maastricht heeft donderdag Olaf H. veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor het vermoorden van het echtpaar Jo en Ine Zwakhalen op 12 juli in hun woning in Sittard.
Het openbaar ministerie eiste twee weken geleden al een levenslange celstraf tegen hem.
De advocaat van H., M. Stassen, heeft direct na de uitspraak hoger beroep tegen het vonnis aangetekend. Hij pleitte er tijdens het proces voor zijn cliënt vrij te spreken. Volgens hem is een andere persoon verantwoordelijk voor de dubbele moord.
De echtelieden werd in hun woning aan de Klaverstraat door het hoofd geschoten. De vrouw bezweek direct aan haar verwondingen. Haar man overleed een dag later in het ziekenhuis.
Hun 9-jarige kleinkind Audrey, die op bezoek was, kreeg ook een kogel in haar hoofd. Zij overleefde de moordaanslag. Audrey heeft geen herinnering meer aan het misdrijf en kon daarom geen verklaring afleggen. Dat komt door het hersenletsel dat ze door het misdrijf heeft opgelopen.
H. was op het moment van de schietpartij bij autohandelaar Zwakhalen in huis om daar een BMW te kopen. Hij heeft altijd ontkend de schutter te zijn. Er was volgens hem een andere, onbekend gebleven man in de woning, die de drie heeft neergeschoten.
Volgens de rechtbank kon de dader alleen door de voordeur van het huis naar buiten. Getuigen hebben daar alleen H. naar buiten zien komen. Daarom vindt de rechtbank het onwaarschijnlijk dat iemand anders voor de moorden verantwoordelijk is geweest.
De rechters zeiden in hun vonnis niet te kunnen uitsluiten dat H. zich later aan eenzelfde soort misdrijf zou kunnen schuldig maken. Daarom is het volgens hen van belang dat H. die kans niet meer krijgt en niet meer in de samenleving terugkeert. Dan blijft er nog maar één straf over, levenslang.
Verscheidene getuigen uit de buurt zagen hoe H. na de schietpartij het huis uit rende en wegscheurde in zijn net gekochte auto. Roof zou het motief zijn geweest. In plaats van Zwakhalen 11.000 euro te overhandigen voor de auto die hij wilde kopen, schoot H. de man neer.
Het openbaar ministerie is tevreden met de uitspraak. Volgens een woordvoerder zijn de rechters terecht afgegaan op de verklaringen van de drie beschikbare getuigen. Hun verklaringen vormden het belangrijkste bewijs tegen H.
De advocaat van de nabestaanden, H. Peters, zei na de uitspraak dat de zogenoemde schouw in de zaak het breekpunt voor de verklaring van de verdachte was. „Toen is gebleken dat het verhaal van H. niet klopte”, constateert hij. Volgens Peters is de familie van het echtpaar Zwakhalen tevreden en opgelucht na het horen van het vonnis. Hun ontlading bleek uit een groot applaus toen de rechter de hoogst mogelijke straf uitsprak.
Bij de familie blijft wel onzekerheid over het motief bestaan, zegt Peters. Gaat het echt om een roofmoord, of was er toch een andere reden voor het doodschieten van echtpaar Zwakhalen en het zwaar verwonden van hun kleindochter Audrey.