Buitenland

Megawati in het nauw na mager stembusresultaat

De presidentsverkiezingen in Indonesië die over drie maanden in Indonesië worden gehouden, leken steeds een gelopen race voor president Megawati Sukarnoputri. Maar de parlementsverkiezingen van afgelopen maandag, die voor Megawati’s PDI-P op een fiasco uitliepen, heeft de situatie op z’n kop gezet.

Buitenlandredactie
9 April 2004 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 01:07

Met ongeveer eenderde van de stemmen geteld staat de PDI-P op 20,76 procent. Golkar, de partij van oud-president Suharto, haalde met 20,3 procent nauwelijks minder stemmen. De partij Nationaal Reveil van oud-president Abdurrahman Wahid behaalde rond de 13,7 procent. De verwachting is dat de percentages niet meer veranderen, hoewel er nog veel uitslagen moeten binnenkomen.

De uitslag betekent dat Megawati ongeveer eenderde van haar stemmen heeft verloren in vergelijking met de parlementsverkiezingen van 1999. Volgens deskundigen hebben de kiezers de president duidelijk een afstraffing willen geven.

De partij staat nog steeds achter haar leider. Sommige bestuurders vinden wel dat Megawati veel duidelijker afstand moet nemen van de corruptie die onder haar regering net als onder voorgaande regeringen welig tiert.

Critici zeggen dat Megawati, die in juli 2001 aan de macht kwam door democratische hervormingen in het vooruitzicht te stellen, zich heeft afgeschermd van het volk en heeft laten leiden door de traditionele elite van politici en hoge militairen. Veel kiezers stapten daarom over naar de Democratische Partij van Megawati’s voormalige veiligheidschef Susilo Bambang Yudhoyono.

Wahid verklaarde donderdag dat zijn partij Nahdlatul Ulama (Nationaal Reveil) vanwege wijdverbreide fraude de verkiezingsuitslag mogelijk niet zal accepteren. De boosdoeners zouden tot de PDI-P en Golkar behoren. Onafhankelijke waarnemers zijn wel tevreden over het verkiezingsverloop.

Het was pas de tweede keer sinds Suharto in 1998 ten val kwam dat er democratische verkiezingen werden gehouden in Indonesië. Er werd gestemd voor 550 zetels in het lagerhuis, 128 zetels in het hogerhuis en lokale en provinciale besturen.

Volgens waarnemers van de Europese Unie zijn de verkiezingen „geloofwaardig en eerlijk” verlopen, aldus het hoofd van het waarnemersteam Glyn Ford gisteren. Hij prees de stembusgang verder als „democratisch en transparant.”

Ford merkte echter ook enkele tekortkomingen van de stembusgang op. Daarbij ging het onder meer om de verlate productie en distributie van stembiljetten, waardoor afgelegen regio’s niet in staat waren om de inwoners op tijd te laten stemmen.

De uitslag van de stembusgang is nog steeds niet volledig bekend. Donderdagmiddag was ongeveer eenderde van de uitgebrachte stemmen geteld en de voorlopige uitslag wijst erop dat de partij van de Indonesische president Megawati Soekarnoputri, de PDI-P, in een nek-aan-nekrace verwikkeld is met de Golkar-partij van voormalig dictator Soeharto. Beide partijen hebben tot dusver ongeveer 20 procent van de kiezers achter zich geschaard.

Megawati riep donderdag op geduld en kalmte te betrachten in afwachting van de uiteindelijke resultaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer