Bouterse weigert hand in eigen boezem te steken
PARAMARIBO. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vrijdag toegezegd zo’n 425 miljoen euro aan Suriname te lenen om de ergste financiële problemen het hoofd te bieden. De crisis is voor een belangrijk deel ontstaan door het verkwistende wanbeleid van de eerste regering van president Desi Bouterse. Maar die weigert de hand in eigen boezen te steken.
Bouterse geeft de wereldwijde crisis en vorige regeringen de schuld. Afgelopen zaterdag probeerde hij tijdens een bijeenkomst van zijn partij de toehoorders ervan te overtuigen dat de hulp van het IMF de enige optie was om het land nog te redden.
Nog tijdens zijn toespraak liepen de meeste aanwezigen weg, omdat ze het te saai vonden. En dat terwijl zijn aanhangers tot voor enkele maanden tijdens zijn opzwepende speeches aan zijn lippen hingen. Volgens analisten is dit een teken dat hij de steun van de bevolking langzaam maar zeker aan het verliezen is.
Aan het hulpprogramma van het IMF zijn zware eisen verbonden, die de Surinamers in de portemonnee zullen voelen. Belastingen worden verhoogd, energie- en brandstoftarieven gaan opnieuw de lucht in, en subsidies zullen dalen. Dat gebeurt allemaal terwijl de afgelopen maanden de voedselprijzen al 50 tot 100 procent gestegen zijn, door de daling van de Surinaamse dollar.
Veel Surinamers nemen het Bouterse kwalijk dat hij niet het boetekleed aantrekt en de waarheid zegt over de oorzaken van de crisis. Morgen presenteert hij in het parlement zijn herstelprogramma, wat hij eigenlijk zes weken geleden al had beloofd te doen. Weinigen hebben er nog vertrouwen in dat dit werkelijk voor het broodnodige herstel zorgt. Vakbonden, bedrijven en enkele oppositiepartijen geloven daar ook niet in en organiseren voor aanstaande donderdag opnieuw een grote demonstratie, waar minstens 10.000 mensen worden verwacht.
Als het aan de oppositie ligt, stapt de regering zo snel mogelijk op en worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Dat lijkt echter onwaarschijnlijk, omdat Bouterse heeft aangegeven niet uit vrije wil te wijken. En dus kunnen zijn tegenstanders alleen maar hopen dat de coalitie uit elkaar valt. Inmiddels zijn daar wel de eerste scheurtjes in zichtbaar: binnen de christelijk eenmansfractie DOE wordt de roep steeds luider om uit de regering te stappen. Voorzitter Carl Breeveld geeft daar vooralsnog geen gehoor aan, maar later in de week komen de partijleden bij elkaar om over deze kwestie te stemmen.
Maar ook al verliest Bouterse de steun van DOE en andere coalitiepartners, dan nog komt zijn positie niet in gevaar. In het parlement heeft zijn Nationale Democratische Partij een, weliswaar minimale, meerderheid. Dus zolang hij de gelederen in eigen kring gesloten weet te houden, blijven nieuwe verkiezingen een utopie.