Binnenland

„Rapporten medische missers moeten openbaar”

HILVERSUM (ANP). Medische missers door ziekenhuizen moeten door de Inspectie voor Volksgezondheid (IGZ) via internet openbaar worden gemaakt zodat instellingen van elkaars fouten kunnen leren. Ziekenhuizen zijn verplicht calamiteiten te melden, maar doen dat niet altijd. Als argument daarvoor wordt gegeven dat het niet altijd duidelijk is of het om een calamiteit gaat.

30 May 2016 06:44Gewijzigd op 16 November 2020 03:51

Minister Schippers wil daarom naar een nieuwe definitie van het begrip calamiteit, zegt ze in de uitzending op woensdag van het onderzoeksprogramma Zembla. Ze laakt het beleid van „luiken dicht” door sommige instellingen. Ze zegt meer vertrouwen te hebben in ziekenhuizen die openheid betrachten.

De minister van Volksgezondheid wil meer bevoegdheden voor de IGZ. Niet alleen moeten de zogenoemde calamiteitenrapporten worden gepubliceerd, ook moet de inspectie een arts op non-actief kunnen zetten in afwachting van de medische tuchtzaak.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) onderschrijft de noodzaak dat onderzoeksrapporten na calamiteiten openbaar gemaakt moeten worden. Daarbij moet echter wel rekening gehouden worden met de privacy van patiënten en hun familieleden. „ Wij zijn zeer voor transparantie en voor een cultuur in ziekenhuizen dat je van ieder incident kunt leren”, zei Yvonne van Rooy, voorzitter van de NVZ, zondag tegen de NOS.

Het eventueel schorsen van artsen door de IGZ mag volgens Van Rooy er uiteindelijk niet toe leiden dat er geen risicovolle operaties meer worden uitgevoerd. „Dat kan namelijk voor de patiënt het verschil maken tussen leven en dood. Het ziekenhuis blijft een ingewikkelde organisatie waar altijd risico’s op de loer liggen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer