Buitenland

Palestijnen zien niets meer in gesprek met Israël

RAMALLAH. Palestijnen zijn voorstander van een Frans vredesinitiatief en een daarmee verbonden internationale vredesconferentie. Van de rechtstreekse besprekingen met Israël verwachten ze namelijk niets meer. Dat zei de Palestijnse premier Rami Hamdallah maandag in Ramallah tegen buitenlandse journalisten.

Alfred Muller
17 May 2016 09:42Gewijzigd op 16 November 2020 03:34
Hamdallah. beeld EPA, Atef Safadi
Hamdallah. beeld EPA, Atef Safadi

De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen over een tweestaten­oplossing werden in april 2014 afgebroken. Sindsdien stellen de Palestijnen hun hoop op de internationale gemeenschap.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk laten weten de rechtstreekse onderhandelingen te willen hervatten, mits daar geen voorwaarden aan worden verbonden. Maar de Palestijnen voelen daar niets meer voor. „We hebben 22 jaar met de Israëliërs onderhandeld zonder concreet resultaat”, zei Hamdallah.

Frankrijk wil begin juni een top organiseren, waarbij de basis gelegd kan worden voor serieuze vredesbesprekingen nadat eerdere pogingen van de Verenigde Staten in 2014 waren mislukt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zal in ieder geval aanwezig zijn. Netanyahu heeft juist laten weten er niets voor te voelen. Hij vreest dat Frankrijk de voorwaarden voor een overeenkomst gaat bepalen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, was zondag in Israël en de Palestijnse gebieden om met premier Netanyahu en de Palestijnse president Mahmud Abbas te praten over het Franse plan. „Er is dus een noodzaak voor internationale interventie, omdat de situatie elke dag slechter wordt”, zei Ayrault in The Jerusalem Post.

Hamdallah zei maandag dat hij het verdrag van de zogenoemde P5+1 (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland) met Iran als voorbeeld ziet dat het kan. Daar bereikte een internationaal comité een vreedzame regeling met Iran.

Palestijnen hopen dat de vredesconferentie zal leiden tot een tijdschema waarbinnen ten minste een Israëlische terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever moet plaatsvinden. Dat moet leiden tot een Palestijnse staat „met Oost-Jeruzalem als onze hoofdstad.”

Een probleem is echter de Palestijnse verdeeldheid, erkende Hamdallah. Op de Westelijke Jordaanoever is Fatah de leidinggevende partij, in de Gazastrook Hamas. Hamdallah wees erop dat Abbas heeft aangedrongen op een regering van nationale eenheid waaraan alle partijen mee zouden doen, dus niet alleen Fatah en Hamas. Hamas verwerpt het bestaansrecht van Israël.

Hamdallah duidde „de bezetting” aan als moeder van alle problemen. Over het aanzetten tot geweld tegen Israëliërs zei hij dat „de bezetting de grootste factor” is. Alle ministers in zijn kabinet zijn volgens hem voor geweldloos verzet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer