SGP-jongeren volgen in VS Trump en Clinton (fotoserie)
NEW YORK. Grote kans dat een groep SGP-jongeren de afgelopen dagen in Amerika de volgende president van het land ontmoette: Trump of Clinton. „Trump is gewoon de attractie.”
Opwinding op de hoek van Fifth Avenue en 56th Street in New York. Mannen met oortjes schuiven met dranghekken en manen voetgangers om op de stoep aan de overkant van de Trump Tower te gaan staan. Twee zwarte auto’s posteren zich zo dat iemand er ongezien in kan stappen.
Minuten later staat een groep van veertien SGP-jongeren oog in oog met de man die Amerika of aanhangt of verafschuwt. Donald Trump steekt zijn duim op naar de menigte en duikt in een van de auto’s. Op naar volgende verkiezingsbijeenkomst.
Die zogeheten events verlopen logistiek nogal eens rommelig. „Tienduizend gratis kaarten laten aanvragen en vervolgens in de zaal maar duizend zitplaatsen bieden, dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden”, zegt Jan-Willem Kranendonk (24), oud-voorzitter van de jongerenorganisatie en organisator van de trip. Hij doelt op een bijeenkomst deze week in de universiteit in West Chester in de Amerikaanse staat Pennsylvania waar duizenden bezoekers, waaronder de SGP-groep, niet naar binnen konden. Politie moest de voor- en tegenstanders van Trump uit elkaar houden.
De SGP-jongeren maakten de afgelopen tien dagen in de Verenigde Staten een studiereis rond de presidentsverkiezingen. Zaterdagmiddag keert de groep terug op Schiphol. „Trump is gewoon een attractie”, concludeert Arnold Bogerd (23) uit Urk, geïnteresseerd in Amerikaanse politiek. Hij leest er boeken over en kijkt filmpjes op YouTube.
De groep was uitgenodigd in het Capitool bij een bijeenkomst ter ere van de inauguratie op 30 april 1789 van de eerste president van de Verenigde Staten, George Washington. Bogerd: „Ruim veertig Amerikaanse politici, waaronder de bekende Paul Ryan, gingen een voor een in gebed voor hun land. Heel indrukwekkend.”
Het Capitool staat op dit moment in de steigers. Een van de congresleden memoreerde dat in zijn gebed. „De restauratie van het gebouw valt in het niet vergeleken met het restauratiewerk dat ons land nodig heeft. We bidden om een revival, aangejaagd door de Almachtige.”
Dat Amerikanen zich niet schamen voor hun geloof, viel ook Julia van Leeuwen op. De 23-jarige jurist uit het Gelderse Buren was voor de eerste keer in Amerika. „Zelfs op straat gaan politici gewoon met elkaar in gebed.” Vanuit haar vak is Van Leeuwen geïnteresseerd in de grondwet van de Verenigde Staten. „De grondleggers waren visionairs. Hun woorden zijn nog altijd actueel. De toespraak die Lincoln hield na de veldslag in Gettysburg in 1863 is daar een mooi voorbeeld van.”
Op een binnenplein van het stadhuis in Philadelphia maakte Van Leeuwen en de anderen deze week een rally mee van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. „Ze maakt zich in haar campagne sterk voor gelijke rechten voor man en vrouw. In de Verenigde Staten worden veel mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen niet gelijk betaald.”
Bijbelgetrouwe christenen in de Verenigde Staten zien Clinton liever niet als volgende president. Maar is Trump het alternatief? Veel Amerikanen typeren hem als een clown, iemand die raaskalt. „We schamen ons voor ons eigen land”, klonk het bij gastgezinnen van de Free Reformed Church in Pompton Plains, waar de groep de zondag doorbracht. „Maar wie het ook wordt, God regeert.”
Van George Roller van het Centre for Christian Statesmanship in Washington DC kreeg de groep een goed advies mee. „Wees in je eigen land actief als jonge christen-politici. Bid voor jullie leiders. Doe dat met elkaar. Er is maar een klein vonkje nodig om een vuur te doen ontbranden.”
www.puntuit.nl/vsreis voor videoweblogs