Karnemelk goed voor darmflora, frisdrank en bier niet
GRONINGEN. Karnemelk, chocola en rode wijn zijn goed voor de diversiteit van de darmflora. Volle melk, frisdrank en bier juist niet.
Dat blijkt uit onderzoek van de Groningse hoogleraar humane genetica Cisca Wijmenga dat gisteravond in Science werd gepubliceerd. Het tijdschrift wijdt een themanummer aan studies naar de darmflora.
Wijmenga en haar collega’s verzamelden ontlastingmonsters van 1100 mensen die deelnamen aan het Lifelines Programme, een grootschalig bevolkingsonderzoek onder 156.000 mensen die dertig jaar worden gevolgd. Van iedere deelnemer zijn gegevens bekend over gezondheid, leefstijl, voeding, beweging en medicijngebruik. Ook gegevens over bloeddruk, gewicht, lengte, bloed en urine worden vastgelegd.
Van bacteriën in de ontlastingmonsters werd het DNA geanalyseerd. De darmen bevatten een enorme soortenrijkdom. Die variëteit kan echter toe- of afnemen onder invloed van voeding, zo bleek. De grootste invloed heeft medicijngebruik.
Koffie, thee, karnemelk, rode wijn en fruit bevorderen de diversiteit. Volle melk, frisdrank, snacks, bier en een koolhydraatrijke voeding verminderen de soortenrijkdom. Dat geldt ook medicijnen als antibiotica, maagzuurremmers, antidepressiva, benzodiazepines, cholesterolverlagers, laxeermiddelen en pillen tegen allergie (antihistaminica). Uit de publicaties in Science blijkt verder dat geboorte via een keizersnee of borstvoeding geen relatie lijken te hebben met de diversiteit van de darmflora.