Eicel flitst direct na contact met zaadcel
CHICAGO. Wanneer een spermacel van een mens in contact komt met een eicel, dan zendt de eicel lichtflitsen uit. De flitsen houden ongeveer twee uur aan.
Wetenschappers van de Northwestern University in Chicago hebben de lichtflitsen vastgelegd op een video. De helderheid van de flits zegt ook iets over de gezondheid van het kind-in-ontwikkeling. Een felle flits is een aanwijzing dat de eicel tot een gezond embryo gaat ontwikkelen, aldus de website Scientias.nl vrijdag.
De eicellen werden tijdens het onderzoek niet echt bevrucht. Dit is in de VS verboden bij dit type onderzoek. De onderzoekers activeerden de eicel door een enzym uit een zaadcel in de eicel te injecteren. In een andere video met muizeneicellen heeft wel echte bevruchting plaats en is de lichtflits eveneens gefilmd met behulp van fluorescentie microscopie.
Exploderende zinkatomen veroorzaken de flits, aldus Scientias. Wanneer een spermacel een eicel doorboort, worden miljarden zinkatomen losgelaten. Een eicel telt zo’n 8000 zinkopslagruimten met in ieder compartiment ongeveer 1 miljoen zinkatomen.