Buitenland

Liberalisering abortus in Malawi stuit op weerstand bevolking

BLANTYRE (IPS). Plannen om de abortuswetgeving in Malawi te liberaliseren, stuiten op weerstand van een groot deel van de religieuze bevolking. De kwestie is een twistpunt geworden tussen burgers, de regering, mensenrechtenactivisten en de kerk.

Charity Chimungu Phiri
28 April 2016 11:22Gewijzigd op 16 November 2020 03:12
In Malawi is debat over een liberalere abortuswet. In Afrika ligt abortus altijd gevoelig. Beeld: demonstratie van voor- en tegenstanders bij parlement in Zuid-Afrika in 1996. beeld AFP, Anna Zieminski
In Malawi is debat over een liberalere abortuswet. In Afrika ligt abortus altijd gevoelig. Beeld: demonstratie van voor- en tegenstanders bij parlement in Zuid-Afrika in 1996. beeld AFP, Anna Zieminski

Momenteel is abortus verboden in Malawi. Afbreking van de zwangerschap is alleen toegestaan als dit noodzakelijk is om het leven van de moeder te redden. Op overtreding van de wet staat veertien jaar cel.

Een speciale commissie bestudeert liberalisering van de wet­geving. Een wetsvoorstel is al in de maak. De nieuwe wet wil abortus toestaan als er gevaar is voor de fysieke en mentale gezondheid van de vrouw, en ook na verkrachting, incest of afwijkingen bij de foetus.

Tijdens een recente VN-bijeenkomst in Washington beloofde de Malawische president Peter Mutharika toegang tot seksuele gezondheidszorg te verbeteren. Een gezinsplanningscampagne moet daarbij helpen en het aantal ongewenste zwangerschappen terugdringen. Volgens het Malawische bevolkingsbureau worden elk jaar minstens 106.000 tienermeisjes ongewenst zwanger.

De kerken in Malawi verwerpen echter elke vorm van abortus. De politiek vormt tot nu toe één front. Het argument is de terugdringing van de moedersterfte en het verminderen van de kosten van de gezondheidszorg.

Uit overheidsstatistieken blijkt dat in Malawi jaarlijks ongeveer 70.000 vrouwen een abortus laten plegen. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om een onveilige methode. In 17 procent eindigt die in de dood van de vrouw.

„Dit is een kwestie van nationaal belang”, zegt Edwin Gondwe, arts in het Zomba Central Hospital, in het zuiden van Malawi. „De gevolgen daarvan bereiken ons als er gezondheidsproblemen ontstaan. Op onze gynaecologieafdeling komen maandelijks meer dan dertig vrouwen binnen bij wie een gebrekkige abortus is uitgevoerd.” Volgens Gondwe is het een probleem dat veel klinieken eigendom zijn van de Rooms-Katholieke Kerk. Die is vrijwel in alle gevallen tegen abortus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer