Maangrond voor geliefde
Roemeense romantici die er altijd van hebben gedroomd de maan voor hun hartendief te plukken, kunnen hun geliefde dit jaar voor Valentijn een lapje grond op de maan geven.
„Chocolaatjes worden opgegeten. Bloemen verwelken na drie dagen. Kristal wordt stoffig en breekt. Maar de maan is er voor altijd”, zegt Adi Dragan, die de maangrond aanprijst als het ultieme romantische cadeau. De opbrengst doneert hij aan een door zijn vrouw opgezet fonds voor lichamelijk gehandicapten.
De 31-jarige Dragan, voormalig directeur van een reclamebureau, heeft toestemming van het in de Verenigde Staten gevestigde Lunar Embassy om percelen van 71 hectare te verkopen voor 49 dollar (56 euro), de helft van een gemiddeld Roemeens maandsalaris.
De ’maanmakelaardij’ kwam in 1996 van de grond toen het bedrijf Lunar Embassy, opgericht door de Amerikaanse zakenman Dennis Hope, beweerde mazen in het uit 1967 stammende VN-ruimteverdrag te hebben gevonden waardoor hij legaal delen van de maan kon verkopen. De maanpercelen zijn goed verkocht in Europa, hoewel het de vraag is of de kopers hun bezit ooit te zien krijgen.
Dragan zegt te zijn overspoeld met telefoontjes in zijn appartement in Boekarest, dat tegelijk dienst doet als kantoor. Sinds de start van de verkoop in december heeft hij enkele tientallen percelen verkocht aan kopers uit de hoofdstad en een aantal andere steden. „Mensen vragen mij of hun perceel gelegen is naast dat van een Amerikaanse beroemdheid als Madonna”, zegt Dragan.
Armando Dima, een 30-jarige zakenman uit Boekarest, heeft een lap maangrond voor zijn verloofde gekocht. „Er is een gezegde in Roemenië dat luidt: „Ik zou je de maan aan de hemel schenken”, en dat wilde ik letterlijk nemen”, zegt hij. „Als we trouwen, is het goed om wat bezit te hebben”, zegt hij fluisterend, om het valentijnscadeautje voor zijn vriendin geheim te houden.
Land op de maan werkt op de verbeelding van de Roemenen, misschien wel omdat zij nu eenmaal romantisch zijn, of omdat zij verlangen naar eigen bezit en originaliteit na tientallen jaren van communisme. Aangrijpender is de reden waarom Dragan besloot in de maanhandel te gaan: hij wilde het fonds Audaces Dominus Juvat -God helpt de dapperen- van zijn vrouw helpen.
De 34-jarige Eleonora Dragan raakte acht jaar geleden vanaf haar middel verlamd toen zij op haar werk werd bedolven onder een ladder. „Roemeense vrouwen hebben een hard leven”, zegt zij. „Als zij een bloem of een stukje land op de maan ten geschenke krijgen, zijn zij blij dat zij met een prachtig voorwerp worden vergeleken.”
Hoewel hij zich op de sterren richt, zijn Dragans problemen puur aards. Hij kan zich nog geen kantoor veroorloven of zelfs maar adverteren. De maanmakelaardij heeft echter veel aandacht gekregen in de Roemeense media en Hope heeft Dragan als teken van goede wil grotere percelen gegeven om te verkopen. „Toen wij het fonds gingen registreren, dachten zij dat ik gek was. De klerken sloegen een kruisje”, zegt hij.