Kledingkast hangt vol met verborgen geld
ZEIST. Kleren die al een tijd in de kast hangen, maar nooit worden gebruikt. Veel mensen zullen het beeld herkennen. Toch verkopen de meesten nooit wat. Terwijl dat in de huidige markt zomaar een paar honderd euro kan opleveren.
Ingrid uit Den Helder heeft voor 5 euro een spijkerjas in de aanbieding waar ze niet meer in past. Bij Kim uit Twisk kan worden geboden op een badstof ochtendjas van zware kwaliteit. En Monique uit Musselkanaal heeft al haar overbodige kleding in 17 vuilniszakken gestopt. Kosten: 300 euro, maar dan heeft de koopster haar kast ook meteen vol.
Zomaar drie Nederlandse vrouwen die hun overtollige kleding op het internet proberen te verkopen. Toch doen slechts betrekkelijk weinig mensen dit, terwijl de vraag naar gebruikte kleding enorm is.
Marktplaats
Een onderzoek in opdracht van Marktplaats laat zien dat slechts één op de zeven mensen weleens kleding verkoopt. Maar bijna iedereen heeft wel spullen in de kast liggen die hij nooit meer aantrekt. Vaak omdat iets niet past of simpelweg niet leuk meer is. Maar wat de een niet meer mooi vindt, valt bij een ander soms juist wel in de smaak.
Eigenares Clementine Glymius van tweedehandswinkel Second Life in Zeist verkoopt een zeer breed assortiment aan dameskleding. „Klanten komen hier ook voor kleren die ze in de winkel niet vinden. Modezaken hebben allemaal hetzelfde aanbod; het is eenheidsworst geworden. Er zijn dames die hier wekelijks komen. Ze willen niets missen van wat er binnenkomt. Deze winkel bestaat 27 jaar, en de markt voor gebruikte kleding wordt nog elk jaar groter. Vroeger schaamden mensen zich in een tweedehands broek of trui, maar tegenwoordig is het een sport om mooie spullen te vinden voor weinig geld. Iedereen staat ervoor open. Hier komen ook jongeren en bekende Nederlanders.”
Juist om die reden kan het lucratief zijn om de kledingkast eens onder handen te nemen. Shirts, broeken, truien en overhemden die weinig gedragen zijn, leveren meer op dan de meeste mensen denken. Een gemiddelde Nederlander heeft z’n zestig stuks kleding liggen. De helft denkt dat verkoop hooguit 250 euro opbrengt, maar volgens het onderzoek is dat in werkelijkheid het vijfvoudige. Wie de kleren verkoopt die hij zelden of nooit draagt, kan daarmee zo een paar honderd euro opstrijken.
Vraag en aanbod
Hoewel sites als Marktplaats en het tot kleding beperkte United Wardrobe vol staan met aangeboden kleding, is voor veel stukken makkelijk een koper te vinden. De vraag is in veel gevallen nog groter dan het aanbod. Glymius: „De meeste mensen beseffen niet dat er zo’n grote markt voor is. Dat geldt zeker voor dameskleding. Mannen kopen vaker voor een heel seizoen in één keer in, vrouwen willen elke week wat nieuws. Als je zo veel koopt, is het wel zo prettig om daar niet de volle mep voor te betalen. Weinig gedragen kleding hangt bij ons voor 30 procent van de nieuwprijs in het rek. Dat betalen klanten er graag voor.”