Economie

Citytransporter, een Chinees met kwaliteiten (video)

Bert Jansen van Allmotive uit het Overijsselse Goor ontdekte een aantal jaren geleden een gat in de markt: kwalitatief uitstekende, voordelige Chinese bestelautootjes voor gemeenten, distributiebedrijven en de groenbranche. De formule blijkt een schot in de roos. De ene na de andere gemeente ontdekt de DFSK CityTransporter. Importeur Allmotive vaart er wel bij en verdubbelt nog elk jaar zijn omzet.

19 April 2016 18:48Gewijzigd op 16 November 2020 03:00
Allmotive uit Goor, importeur van de Citytransporter verdubbelt elk jaar zijn omzet. De directeuren Bert Jansen (r.) en Leo la Gro schrijven dat toe aan de goede kwaliteit en de lage prijs. beeld Jan van de Maat
Allmotive uit Goor, importeur van de Citytransporter verdubbelt elk jaar zijn omzet. De directeuren Bert Jansen (r.) en Leo la Gro schrijven dat toe aan de goede kwaliteit en de lage prijs. beeld Jan van de Maat

Het is alles Chinees wat de klok slaat bij Allmotive. „De Chinezen komen eraan. Net als eerder de Japanners en de Koreanen. De beslissing van de Chinese overheid in 2007 om te gaan voor kwaliteit gaat zich uitbetalen”, verzekert verkoopdirecteur Leo la Gro.

Een grote Chinese autofabrikant is de Dong Feng Sokon Motor Company (DFSK). Deze produceert modellen voor onder meer Honda, Nissan en Peugeot, maar ook tal van kleine bestelautootjes onder eigen naam. „Elk jaar 3,2 miljoen auto’s, waarvan 420.000 DFSK-bestelauto’s”, weet algemeen directeur Bert Jansen van Allmotive.

Al sinds hij de Chinezen tegenkwam in 2007 op een beurs in Duitsland is Jansen betrokken bij de Chinese plannen om de Europese markt te veroveren. En Nederland vormt de springplank naar Europa. „Waarom Nederland? Omdat wij neutraal zijn: we hebben geen eigen auto-industrie meer. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is daarom één van de drie partners om Chinese auto’s toegelaten te krijgen op de Europese markt.” De toelating bleek een tijdrovende klus en nam jaren in beslag.

Ook praktisch moest er het nodige veranderen. De cabines van de bestelwagentjes waren te kort, wijst Jansen naar een model in zijn showroom. „Toegesneden op de kleine Chinees en niet op de boomlange Europeaan.” Jansen laste eigenhandig een stuk aan de cabine en verscheepte het voertuig met verlengde cabine naar China met de boodschap: Zo moet het. „En wat denk je? Binnen 1,5 jaar was het voor elkaar.”

Het is Allmotive gelukt om de bestelwagentjes van DFSK in 2010 volledig toegelaten te krijgen voor Europa. „Ze voldoen aan Euro 5 en Euro 6, zijn gecertificeerd en er zijn geslaagde botsproeven mee gedaan. Wij hebben de auto de naam CityTransporter gegeven. Dat klinkt iets beter dan Dong Feng Sokon”, Jansen.

„De leiding van DFSK had goed door dat ze de klant niet moesten gebruiken als testpiloot, zoals het Chinese merk Landwind in 2005 deed. Het product moest vanaf de marktintroductie goed zijn.”

Onlangs bewees een CityTransporter zijn veiligheid in een zware kettingbotsing bij Hoofddorp. „De auto was total loss, maar de chauffeur stapte ongedeerd uit.”

Allmotive brengt ook zelf voortdurend verbeteringen aan. „We leverden pick-ups met stalen laadbakken. Die gingen nog wel eens roesten. Inmiddels verkopen we alleen nog laadbakken van de Italiaanse fabrikant Cucini. Die zijn van aluminium en een titanium-zinklegering; ze gaan levenslang mee”, aldus La Gro.

La Gro, die nog maar een jaar bij Allmotive werkt, stond aanvankelijk sceptisch tegenover het Chinese avontuur van Jansen. „Ik ga klanten echt geen rommel aansmeren, en je zult zien dat er kinderarbeid bij komt kijken en weet ik wat voor ellende meer.”

Zijn bezoek aan de fabrieken van DFSK maakte veel indruk. „De mensen verdienen er bijna vier keer zo veel als een arbeider op het platteland. Kinderarbeid is er niet en de kwaliteitscontrole is uiterst streng.”

La Gro wilde ook inzicht in de garantie- en coulanceclaims waarmee Allmotive de afgelopen drie jaar te maken heeft gehad. „Voor vijftig willekeurig gekozen voertuigen is de importeur in totaal 586 euro kwijt geweest aan garantieclaims. Dat is uitzonderlijk weinig”, weet hij uit zijn ervaring bij andere merkdealers. „Dat zegt dus alles over de kwaliteit.” Inmiddels heeft DFSK CityTransporter een landelijk dealernetwerk met 27 vestigingen.

De CityTransporter is verkrijgbaar in twee modellen: de luxe V22 met Hummerneus en de smalle K01H, die zelfs op fietspaden past. Jansen: „We afficheren ons graag met groen. Al onze modellen zijn verkrijgbaar met elektromotor of met een Euro 6-benzinemotor die ook loopt op samengeperst aardgas (cng).”

De klanten van Allmotive zijn vooralsnog gemeenten en groenbedrijven, maar met de komst van de C35 deze maand biedt de importeur ook een Chinees alternatief voor pakketbezorgers.

En als iemand rechtstreeks bij DFSK een pickup wil bestellen via webwinkel Alibaba? La Gro: „Dat kan en dan wens ik hem veel succes. Hij zal waarschijnlijk een Euro 4-versie kunnen bestellen. Die krijgt in Europa geen typegoedkeuring en geen certificering. Ik weet dat er enkele al twee jaar in Nederland staan die nog geen meter hebben gereden. Misschien maken ze er ooit een bloembak van of zo.”


Bedrijfsgegevens

Naam: Allmotive

Plaats: Goor

Sinds: 2010

Omzet: 1,3 miljoen (2015)

Werknemers: 7


Klik hier voor een video.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer