Consumptie fastfood verhoogt gehalte aan hormoonverstorende stoffen
WASHINGTON. Mensen die geregeld fastfood eten, worden tot 40 procent meer blootgesteld aan schadelijke chemicaliën, zogenaamde ftalaten.
Dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers, verbonden aan de Milken Institute School of Public Health van de George Washington Universiteit. Ze deden onderzoek onder ruim 9000 proefpersonen. Een deel van hen gebruikte geregeld fastfood, zoals hamburgers, pizza’s en meeneemnoedelgerechten, een deel consumeerde geen fastfood. De deelnemers beantwoordden vragen over hun eetgewoontes en stonden urinemonsters af.
De onderzoekers waren specifiek op zoek naar ftalaten. Deze schadelijke chemische stoffen komen onder meer voor in voedselverpakkingen en in voorwerpen die gebruikt worden voor de bereiding van fastfood. Uit onderzoek was al bekend dat ftalaten vanuit verpakkingsmateriaal in voedingsmiddelen terecht kunnen komen.
De onderzochte personen die het meeste fastfood hadden gegeten in de 24 uur voordat ze hun urine afstonden, hadden tot 40 procent meer ftalaten in hun urine vergeleken met de groep die aangaf dat ze in die periode geen fastfood aten. Verder bleek dat vooral vleeswaren en graanproducten (brood, cake, pizza, rijst en noedels) ftalaten bevatten. „De resultaten baren ons grote zorgen”, aldus hoofdauteur Ami Zota. Ftalaten zijn hormoonverstorende stoffen die kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid en problemen aan de schildklier, het afweersysteem en het zenuwstelsel.