Staking verlamt Zaventem voor tweede dag
BRUSSEL (ANP). De wilde staking van Belgische luchtverkeersleiders zorgt voor frustraties bij reizigers en onbegrip in het hele land. Dinsdag werden ongeveer 100 van de 420 vluchten op Brussels Airport gecanceld of omgeleid, en ook woensdag worden tientallen vluchten geannuleerd.
Het vliegveld in Zaventem begon net weer op te krabbelen na de aanslagen van 22 maart. Ook regionale vliegvelden voelen de gevolgen.
De ziekmeldingen van leden van het Belgische Gilde van Luchtverkeersleiders, dat 80 van de 280 luchtverkeersleiders in België vertegenwoordigt, roepen in het hele land woedende reacties op. Reisbureaus, de toerismesector, politici en ondernemers- en luchtvaartorganisaties noemen de staking volstrekt onaanvaardbaar.
Premier Charles Michel vindt de acties onverantwoordelijk en onaanvaardbaar en pleit voor sancties tegen artsen die meewerken aan valse ziekmeldingen. Volgens hem veroorzaken de acties „gigantische schade voor ons land en voor ons imago, ook op socio-economisch vlak”.
De baas van Brussels Airport zint op represailles. „We denken aan al wat mogelijk is.”
De bonden en luchtverkeersleider Belgocontrol sloten dinsdag een sociaal akkoord dat luchtverkeersleiders de mogelijkheid biedt vanaf hun 58e te stoppen met werken. Dat kan nu met 55 jaar. Leden van het gilde van luchtverkeersleiders meldden zich vervolgens massaal ziek. De beroepsorganisatie ontkent overigens leden hiertoe te hebben opgeroepen.
Op het gilde en de stakers wordt van diverse kanten druk uitgeoefend om weer aan het werk te gaan. „Het is cruciaal om zo snel mogelijk weer naar een normale situatie te gaan”, aldus premier Michel.