NAVO–landen voelen voor nieuwe Irak–resolutie
Binnen de NAVO tekent zich behoorlijk veel steun af voor een nieuwe resolutie van de Verenigde Naties over Irak na 1 juli. Secretaris–generaal De Hoop Scheffer zei vrijdag die indruk te hebben, na een informele bijeenkomst met ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.
Een mogelijke rol van de NAVO in Irak hangt sterk af van het nieuwe Iraakse regime, zei De Hoop Scheffer. „Die beslist, niet wij." Het bondgenootschap zelf ondersteunt er alleen het Poolse regiment. De NAVO–topman zei dat het bondgenootschap niet overbelast zou zijn bij een eventuele rol in Irak. Hij baseert zich daarbij op zijn militaire capaciteit. Zeventien van de 26 NAVO–leden zijn al zelfstandig actief in Irak.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell acht het niet waarschijnlijk dat de NAVO na 1 juli de hele militaire macht in Irak overneemt. „Misschien een sector", opperde hij. „Misschien kan de NAVO helpen het Iraakse leger op te leiden." De datum van 1 juli is voor hem ook niet heilig. „Als de NAVO al meteen op 1 juli inzetbaar is, zouden we hier vandaag meer hebben gekregen dan waar we om hadden gevraagd", aldus de Amerikaanse bewindsman.
Volgens minister Bot van Buitenlandse Zaken is een nieuwe VN–resolutie voor Irak „wenselijk", maar niet strikt noodzakelijk. De bestaande VN–resolutie 1511 voor Irak biedt in zijn ogen ook „mogelijkheden voor een voortgezette aanwezigheid". Bot zei verder dat de meeste NAVO–lidstaten ook na 1 juli in Irak zullen blijven. „NAVO–presentie op zich is niet nodig", aldus Bot.
Hij vergeleek daarbij de situatie in Irak met Bosnië, waar de EU met steun van de NAVO eind dit jaar de militaire aanwezigheid overneemt. „Dat is dan echter ook geen NAVO–operatie meer." Tijdens een top van regeringsleiders van de NAVO–landen, in juni in Istanbul, zal duidelijk worden of en hoe de NAVO actief zal zijn in Irak, zo stelde Bot.
Het bewaken van de vrede in Afghanistan blijft volgens Bot de belangrijkste operatie voor de NAVO. De alliantie heeft vrijdag ook afgesproken om de verkiezingen in Afghanistan in september te begeleiden. Daarbij gaat het vooral om bescherming bij de registratie van kiezers, de komende maanden.
De alliantie wil in Afghanistan ook nog eens vijf provinciale reconstructieteams van circa tweehonderd manschappen inzetten. Deze teams moeten helpen bij de wederopbouw in door de oorlog verwoeste gebieden. Geen enkele lidstaat heeft vrijdag echter extra troepen toegezegd om die uitbreiding ook te realiseren.