Militaire uitgaven wereldwijd gestegen
STOCKHOLM. De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2015 iets gestegen, waarmee de licht dalende trend sinds 2011 wordt gekeerd. In totaal is er zo’n 1500 miljard euro uitgegeven aan defensie.
Dat blijkt uit dinsdag gepresenteerd onderzoek van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).
Tussen 1998 en 2011 was er al een continu stijgende lijn te zien in defensie-uitgaven. Veruit het meeste geld wordt uitgegeven door de Verenigde Staten, die goed zijn voor 36 procent van de uitgaven wereldwijd. Op afstand volgen China (13 procent), Saudi-Arabië (5,2 procent) en Rusland (4 procent).
Saudi-Arabië verdrong dit jaar Rusland van de derde plaats. Het land is wat inwonertal betreft relatief klein, maar vindt het kennelijk belangrijk zich te wapenen tegen de dreiging van de grote rivaal in de regio, Iran. Daarnaast voert Riyad oorlog tegen IS in Syrië en Irak en leidt het een coalitie tegen rebellen in Jemen. De Russische militaire uitgaven stegen intussen ook: met 7,5 procent ten opzicht van het jaar ervoor.
De uitgavenpatronen zijn een goede spiegel van politieke spanningen in de wereld. Zo stegen de uitgaven in Centraal- en Oost-Europa met 13 procent: een gevolg is van het conflict in Oekraïne. Ook in Azië en het Midden-Oosten gaven vrijwel alle landen meer uit aan defensie. De budgetten in Noord-Amerika en West-Europa krimpen intussen nog licht, zij het minder dan in voorgaande jaren.
Nederland gaf vorig jaar 7,8 miljard euro uit aan defensie en staat daarmee op de 27e plaats.